El PP rebutja al Parlament debatre sobre el model econòmic per sortir de la crisi

Els conservadors rebutgen la proposta de Miquel Àngel Mas (Grup MÉS) de crear una comissió no permanent per tal de consensuar al Parlament l’estratègia econòmica per als propers 10 anys


Els vots del PP a la Comissió d’Economia del Parlament han rebutjat la proposta del Grup MÉS de crear una comissió no permanent per debatre el futur del model econòmic del país i consensuar un gran pacte social per definir l’estratègia econòmica dels propers 10 anys. La iniciativa l’ha defensada el diputat Miquel Àngel Mas.

Mas ha exposat, amb dades a la mà, que els darrers anys la renda per càpita ha baixat progressivament, i en paral·lel el nombre de turistes que ens visiten arriba a rècords històrics (quasi 13 milions la temporada passada): “a pesar de l’enorme creixement econòmic dels darrers 20 o 30 anys, cada vegada som, en termes relatius, més pobres i més desiguals”. La conclusió és clara: “és obvi que necessitam una estratègia a llarg termini”, que, ha dit, el Govern no té.

La comissió parlamentària específica tendria un període de feina inicial de 6 mesos, al llarg dels quals s’analitzaria i avaluaria l’actual model econòmic (amb els principals actors econòmics, socials, acadèmics...), s’elaborarien les conclusions i s’aprovaria una proposta d’actuacions. Mas explica que l’objectiu de la proposta és “assegurar un present i un futur més pròsper per tothom, i que els nostres fills no hagin d’emigrar per trobar una feina adequada per a la seva formació”.

“El PP i el Govern mostren una nul·la voluntat de pacte i de negociació”

Per al diputat del Grup MÉS, les propostes s’haurien de centrar en dos eixos fonamentals: el model turístic, i una aposta industrial. Del turisme, l’objectiu seria avançar cap a l’especialització, cap a la creació d’un major valor afegit i la preservació dels valors mediambientals. I la política industrial hauria d’estar encaminada a generar llocs de feina qualificats, d’un alt valor afegit, apostant per la societat del coneixement i les empreses tecnològiques.

Miquel Àngel Mas afirma: “no podem seguir d’aquesta manera, sense cap planificació ni projecte global. No hi ha lideratge, visió estratègica ni capacitat de consens per part del Govern”. I diu que la crisi econòmica i social actual “l’hem de viure com una oportunitat per repensar el nostre model econòmic, per valorar cap a on volem anar”.

Mas lamenta que el PP hagi rebutjat la iniciativa: “és trist que l’únic argument del PP sigui que el Govern ja fa feina per sortir de la crisi. El PP i el Govern mostren una nul·la voluntat de pacte i de negociació, especialment en un tema tan delicat ara com la crisi econòmica i el model econòmic de futur. Resulta difícil d’entendre per part de la ciutadania aquesta negativa del Govern a una proposta en positiu a favor un present i futur pròsper per tothom”.

I conclou: “no renunciarem a impulsar aquest nou model econòmic i el seguirem impulsar en tots els àmbits parlamentaris i socials”.