El ple del Consell de Mallorca reclama MÉS solidaritat i autogovern

Solidaritat amb els refugiats, la igualtat vers la dona i en contra de les prospeccions al mediterrani.


El ple del Consell ha mostrat dues línies estratègiques de la institució presidida per MÉS: una vessant solidària, amb declaracions institucionals i compromeses, i una altra que reclama més autogovern per poder-se convertir en l’autèntic govern de l’illa.

La consellera de MÉS, i portaveu del grup, Mercè Bujosa, ha explicat que «els països de la Unió Europea han adoptat un acord sense precedents per expulsar els refugiats sense tenir en compte la legalitat internacional». Bujosa, també ha recordat les paraules de Philippo Grandi, l’alt comissionat de l’ONU, que va mostrar la seva preocupació i va denunciar públicament les polítiques dels estats membres de la UE. Aquesta declaració se suma a altres iniciatives impulsades pel Consell en l’àmbit de la solidaritat internacional, entre les quals destaca el viatge del president Ensenyat a Quios, per reunir-se amb les autoritats locals i per conèixer de primera mà la feina que fan acollint a refugiats.

Les altres dues declaracions institucionals aprovades tracten, totes dues, de temes especialment sensibles i dels quals MÉS ha fet bandera. D’una banda, les dones han estat protagonistes en la declaració institucional que vol retre-li un reconeixement i treballar per a la igualtat efectiva i en contra de la discriminació. Cal recordar que ahir, un dia després del Dia Internacional de la Dona, el president del Consell Miquel Ensenyat va presentar el Pla d’igualtat del Consell de Mallorca.

La darrera declaració institucional que s’ha llegit ha estat la de Marea Mar Blava en contra de les prospeccions al Mediterrani. Aquesta iniciativa, que vol frenar la destrucció del nostre mar, ja va ser impulsada per MÉS –primera força en l’àmbit municipal de l’esquerra– mitjançant les mocions que varen presentar als pobles.

El ple també ha adoptat dues mesures per reforçar la institució. La primera és donar impuls a l’Agència de Disciplina Urbanística (ADU) ampliant-la amb un altre poble governat per MÉS. En aquest cas, es tracta de Mancor de la Vall, un municipi petit que amb aquesta cessió tindrà la legalitat urbanística cedida i garantida pel Consell de Mallorca.

Una altra mesura que s’ha adoptat és la reclamació de les competències en transport terrestre al Consell, ja que es tracta d’una institució propera a la ciutadania i que, com defensa MÉS per Mallorca, s’ha de reforçar per tenir un veritable govern de l’illa. L’acord de ple que reclama aquestes competències és primordial, ja que s’emmarca dins el procés de reforçar el consell i que es materialitza en les conferències de presidents on es treballa, per part del govern i dels altres consells insulars, per afermar-los.

D’altra banda, en l’apartat de les mocions de posicionament polític, destaquen les dues que han defensat els nostres consellers de MÉS. La primera ha estat presentada pel Partit Popular per demanar la protecció del correbou de Fornalutx. En nom de MÉS, el conseller Lluís Apesteguia ho ha rebutjat afirmant que: «Som un partit animalista i el nostre rebuig es fonamenta en el nostre animalisme. Si estàs en contra del sofriment animal, estàs en contra de qualsevol forma de violència. És incoherent estar en contra de les corregudes i no dels correbous».

La segona moció ha estat defensada per la portaveu Mercè Bujosa i també l’ha presentat el grup del Partit Popular i era sobre les diputacions i els consell, a partir de la hipotètica supressió de les primeres. Mercè Bujosa no ha dubtat a l’hora de dir als representants del PP que «feien política ficció amb la intenció d’embullar el debat» i d’obviar informació de manera interessada, ja que «els consells i els cabildos no han estat mai qüestionats».