El ple del Consell aprova el 31 de desembre com a Diada de Mallorca

El ple del consell ha aprovat avui que el 31 de desembre sigui la Diada de Mallorca, ja que es tracta de l’autèntica festa de l’illa. També s’han aprovat, definitivament, els pressupostos de la institució per a l’any 2017, de signe municipalista i social.

El ple del Consell de Mallorca, celebrat avui, ha aprovat que el 31 de desembre sigui la data de la Diada de Mallorca. Es tracta de l’aprovació definitiva del dictamen fet per diferents experts i elaborat per la Comissió de la Diada, presidida pel Conseller de MÉS, Lluís Apesteguia. «El canvi de data s’ha produït per un motiu: és una realitat que el 12 de setembre no havia arrelat, i també és una realitat que els símbols d’un poble són els que el mateix poble s’ha atorgat», ha explicat el conseller Lluís Apesteguia. El ple ha comptat amb molta d’ assistència, tant del món associatiu i d’entitats, com de persones que hi ha assistit a títol personal. Entre els càrrecs de MÉS presents, destaquen la secretaria general, Bel Busquets, i el secretari d’organització, Antoni Reus, el vicepresident del Govern, Biel Barceló, els consellers del govern Ruth Mateu i Vicenç Vidal, el futur batle de Palma, Antoni Noguera, així com diferents regidors i batles. No s’han volgut perdre aquesta fita tan important els consellers que varen defensar el 31 de desembre l’any 1997 quan es va acordar el 12 de setembre: hi eren presents els exconsellers Antoni Sansó i Damià Pons, i la exconsellera Catalina Bover.

En el ple d’avui diverses entitats han parlat per defensar el 31 de desembre, com l’Assemblea Sobiranista de les Illes, el grup Blanquerna i l’Stei. El conseller, en el seu discurs, ha agraït a les diferents entitats, institucions i partits polítics la capacitat per arribar a acords. «A partir d’ara s’hauran de cercar mecanismes de col•laboració amb l’Ajuntament de Palma perquè el Consell pugui participar a la Festa de l’Estendard», ha remarcat Apesteguia.

Apesteguia ha explicat que els experts són favorables al 31 de desembre per diverses raons: històriques, com la «festa de l’Estendard» o de similituds amb les altres diades dels països catalans, que celebren també la incorporació a la corona catalanoaragonesa. El conseller també ha comentat que fins al 80 % de les entitats i persones que han participat en el procés participatiu del Consell de Mallorca, s’han decantat per la data del 31 de desembre. «Volem una diada popular i arrelada a l’illa. El canvi servirà per autoreconeixer-nos com a poble», ha explicat Apesteguia.

La Diada de Mallorca se celebrava el 12 de setembre des de l’any 1997, però cal recordar que, al seu moment, els consellers del PSM varen mostrar un total desacord i el convenciment que l’autèntica celebració de l’illa era el 31 de desembre. En l’hemeroteca hi ha discursos de Damià Pons o de Pere Sampol explicant, de manera detallada i didàctica, les mateixes raons sobre les quals se sustenta el document de la comissió que s’ha presentat aquest matí.

La Diada de Mallorca del 2017 serà la primera que comptarà amb un relat cohesionador que impulsi un projecte col•lectiu per als ciutadans i les ciutadanes de Mallorca perquè es puguin reconèixer com a poble.

Per altra banda, la institució insular també ha aprovat els pressupostos per a l’any vinent. Es tracta dels pressupostos més socials, on s’amplia la partida per a l’IMAS i també compta amb una línia d’ajudes per als ajuntaments, prioritzant la inversió. Els gestors de la institució, han explicat que «l’esforç social d’aquest pressupost suposa 18,3 milions d’euros més per a l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS). Pràcticament, tot l’increment de recursos anirà destinat a les polítiques socials que es desenvolupen des de l’IMAS.»

Al Ple d’avui també s’han recordat les dones assassinades per violència masclista al 2016 amb un minut de silenci.

Documents adjunts