“El PERI del Jonquet no respecta la declaració de BIC i desfigura el barri”

MÉS per Palma denuncia que el PP de Cort ha presentat un avenç del PERI que desfigura i desnaturalitza el caràcter urbanístic i patrimonial d’aquest barri tan emblemàtic de Ciutat, i suposa abandonar el Jonquet en mans dels especuladors

El portaveu de la coalició ecosobiranista MÉS per Palma, Antoni Verger, ha comparegut en roda de premsa avui per tal d’informar de les principals amenaces que planteja l’avenç del PERI del Jonquet que l’equip de govern pretén dur a aprovació en el plenari d’aquest mes de febrer. Antoni Verger ha afirmat que “és una autèntica amenaça pel barri perquè el desfigura i el desnaturalitza”.

MÉS per Palma anuncia que presentarà al·legacions al projecte un cop estigui en exposició pública perquè, tot i que estam d’acord en la necessitat de dur endavant una actuació urbanística al barri, aquesta s’ha de fer “amb el màxim respecte del marc de protecció del BIC, i no aquest autèntic bodrio que ha presentat el regidor d’Urbanisme, principalment pel que fa als solars del Mar i Terra i dels rentadors”.

“El PERI del Jonquet del PP està completament al marge de la declaració de Bé d’Interès Cultural i deixa el barri en mans dels especuladors”. El portaveu de MÉS per Palma ha afirmat que l’equip de govern abandona el barri perquè s’hi edifiquin habitatges plurifamiliars sense respectar la configuració de la trama urbana ni el caràcter del barri en quant a les alçades dels edificis, ni es respecten les tipologies singulars ni el paisatge urbà del tradicional barri mariner i popular.

En detall, Verger ha explicat que el que pretén fer el PP al solar del Mar i Terra és l’edificació de blocs de planta baixa més dos plantes, sense estructura de trama urbana, un fet que suposa un atac als valors tradicionals del barri. “Un autèntic bodrio”. El portaveu dels ecosobiranistes ha explicat que la coalició proposa en aquest punt, la construcció d’habitatges, bàsicament unifamiliars,amb planta baixa més un altell en primera línia, i planta baixa més un pis en segona línia. En cap cas, blocs plurifamiliars en primera línia de planta baixa més dos.

En aquest sentit, Verger ha recordat que l’any 1985 es va fer un PERI que presentava un estudi molt acurat del terreny, de les tipologies i l’estructura tradicional. I ara en canvi es prescindeix d’aquesta feina i es presenta un PERI que clarament té en compte els beneficis de la empresa promotora passant per damunt dels valors arquitectònics i històrics del barri.

Un aparcament que destrossa el talús

A més, Verger ha explicat que des de MÉS per Palma “estaríem disposat a acceptar un pàrquing que preveiés dues places per cada resident, però en cap cas és acceptable destrossar i desvirtuar el talús permetent l’accés dels cotxos des del Passeig Marítim”. En aquest sentit, l’entrada més lògica per a un pàrquing que hauria de ser sol per a l’ús dels residents del barri hauria de ser a través del carrer Monsenyor del Palmer. En aquest sentit, la coalició tampoc acceptem un centre comercial al solar del Mar i Terra.

La coalició rebutja la configuració i disposició per blocs al solar dels rentadors perquè “estrangulen la zona verda, tapen visuals, no tenen res a veure amb la tipologia del barri del Jonquet, i a més sobrepassen l’alçada de Ca la Reina, edifici històric”. La proposta de la colaició en aquest espai és una urbanització amb edificis ranquejats per deixar enmig un espai lliure públic important amb l’objectiu de no trencar l’estètica i els visuals, en la línia del que preveia el PERI de l’any 1985.

D’altra banda, Verger ha apuntat que “s’ha de replantejar l’existència d’una discoteca dins el barri perquè no encaixa en absolut i és incompatible amb la declaració de BIC”.

La coalició està analitzant els detalls del PERI perquè encara hi ha qüestions que, en opinió de Verger, no estan clares. En qualsevol cas, MÉS per Palma ja està preparant les al·legacions pertinents per registrar-les un cop hagi passat el tràmit en el ple d’aquest mes de febrer i el projecte estigui en exposició pública.

En aquest sentit, la coalició es manté a l’espera de l’informe que ha d’emetre el Consell de Mallorca al respecte i confiam que alerti de totes aquestes qüestions que evidencien la incompatibilitat del projecte amb la declaració de Bé d’Interès Cultural. Així mateix, Verger ha assegurat que els veïns han manifestat la seva disconformitat a mesura que han anat analitzat els detalls del PERI.