El Parlament avala la proposta de MÉS per Mallorca de blindar la sanitat a la Constitució

A proposta de MÉS per Mallorca el Parlament ha aprovat avui una una iniciativa per a impulsar una reforma de la Constitució que "atorgui la màxima rellevància al dret a la salut i impedeixi pràctiques de descapitalització de l’Estat en favor de la sanitat privada". En aquest context, el portaveu Miquel Ensenyat ha recordat durant al defensa de la propoista que l’article 25.1 de la Declaració Universal dels Drets Humans garanteix a tota persona el dret a la sanitat, tal com reconeixen també la Carta Social Europea i la Constitució espanyola. No obstant això, segons Ensenyat, "ara cal fer una passa més i blindar els recursos i drets que conformen els pilars de l’Estat del Benestar". Per això, MÉS plantejava, i així ho ha aprovat el Parlament, convertir la salut, així com el reconeixement constitucional de l’assistència sanitària universal, en dret subjectiu ple, ja que "en l’actualitat no tenen protecció jurisdiccional directa.

D’acord amb Ensenyat, "la situació viscuda durant les darreres setmanes ha demostrat que la sanitat pública és el pilar que respon a les necessitats de la ciutadania i que l’existència d’un bon servei de sanitat pública sempre és la solució". Així, assenyala, "la crisi sanitària derivada de la COVID-19 ha tornat a demostrar que si volem tenir capacitat de resposta davant dels imprevistos, necessitam uns serveis públics potents, especialment d’una Sanitat Pública potent i no tenir cap dependència del sector privat que només atén a les demandes econòmiques"

Amb tot, Miquel Ensenyat, ha explicat que les tres principals accions dins l’àmbit de la Unió europea i de l’Estat espanyol determinants de la situació econòmica i social pre COVID-19 han estat: . La reforma de l’article 135 de la Constitució espanyola (CE) . El rescat multimilionari de la banca privada en lloc de rescatar persones i les retallades i privatitzacions en l’àmbit del sector públic. Es per això, ha dit que “si ha estat possible modificar la Constitució Espanyola (article 135), també és factible altres modificacions que permetin revertir la situació".

A més de la proposta de reforma legislativa, la Proposició No de Llei aprovada inclou una iniciativa per garantir des de les administracions un mínim d’inversió a la recerca sanitària.