El Parlament aprova la primera llei d’accessibilitat universal

Un compromís de MÉS i una demanda històrica que s’ha fet realitat gràcies a la lluita de les associacions


Aprovada amb un ampli consens la llei d’accessibilitat universal que garantirà l’adaptació progressiva dels espais d’ús públic a les persones amb diversitat funcional. La diputada Margalida Capellà a la seva intervenció ha remarcat que aquesta normativa era un deute pendent. "No hi ha discapacitat per emprar una cadira de rodes, un pal de cec o una pròtesi. Hi ha discapacitat perquè no hi ha accessibilitat", ha assegurat, La norma també inclou mesures per als edificis de tipus privat, tant de nova construcció com els ja existents, i regula els elements de mobiliari urbà per evitar que suposin un impediment de cap tipus.

Capellà també ha estat contundent amb la falta de visió global, ja que aquesta manca d’accessibilitat universal ens afecta a tots i a totes. "Som una societat incapaç d’entendre i posar en pràctica que l’accessibilitat no és només una qüestió de discapacitat sinó de convivència i igualtat". Així ha proposat que els i les arquitectes "haurien de dissenyar edificis al manco amb una cama enguixada per entendre accessibilitat".

Les sancions van dels 300 als 300.000 euros. Entre les mesures que contempla la nova normativa cal destacar la reserva d’un 7% dels habitatges de promoció pública i privada per a persones amb discapacitat i que el transport, els mitjans de comunicació audiovisuals i les activitats culturals, esportives i d’oci en general hauran d’adaptar-se per garantir l’accessibilitat universal.

Capellà ha agraït la feina feta per les associacions i especialment la d’en Guillem Fullana de Mallorca accessible per dur endavant una llei que ens fa millors com a societat.