El País Valencià: Un nou aliat contra les prospeccions petrolíferes a la Mediterrània

Vicenç Vidal: "L’administració pública ha de teixir aliances contra aquesta amenaça"


Fa una setmana el conseller Vicenç Vidal celebrava l’arxiu definitiu del projecte de prospeccions que podia afectar el nord de les Balears i el Golf de Lleó. Però la lluita contra aquesta amenaça no atura. Avui Vidal, s’ha desplaçat avui fins a València on s’ha reunit amb la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat, Elena Cebrián, amb l’objectiu de seguir sumant esforços per lluitar contra les prospeccions petrolíferes a la mar Mediterrània.

Al conseller l’han acompanyat el president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, Antoni Alorda i el coordinador Aliança Mar Blava, Carlos Bravo, plataforma del qual el Govern forma part i a la qual ja s’hi ha unit, fora de les Illes Balears, l’Ajuntament de Barcelona mentre la Generalitat de Catalunya i el País Valencià estudien com vehicular la seva adhesió.

Vidal ha explicat que el Govern actua en dos fronts en els quals vol sumar a la resta de comunitats autònomes afectades:" la declaració del corredor de cetacis que transcorre entre les costes de les Illes Balears, Catalunya i País Valencià com a ZEPIM (Zona Especialment Protegida d’Importància per a la Mediterrània) segons el Conveni de Barcelona, i la lluita per aconseguir una mar lliure de prospeccions apostant per un canvi de model energètic".

Així li ha plantejat a la consellera valenciana, que ha assegurat que aniran "de la mà" de les Illes Balears per protegir la Mediterrània iniciant una "línia de feina conjunta" i sol·licitant la declaració de ZEPIM, en el que considera una "batalla important" de l’Arxipèlag, Catalunya i País Valencià per protegir el medi ambient".

Precisament el conseller Vidal ha recordat que, aquesta legislatura, les Illes Balears i Aliança Mar Blava han aconseguit fer enrera diversos projectes de prospeccions "gràcies a la batalla plantejada tant a nivell tècnic com jurídic", com el de Cairn Energy, que afectava al Golf de València o el de Schlumberger al Golf de Lleó". Queda, però, viu el de Spectrum a la mar balear que "ja ha fet declaracions assegurant que el nou Govern de l’Estat afavorirà que la seva iniciativa tiri endavant".

"Si els privats teixeixen aliances contra el medi ambient, l’administració pública n’ha de teixir per lluitar contra aquesta amenaça", ha sentenciat el conseller.
En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat Carlos Bravo que ha recordat que tot i que ara mateix no hi ha cap projecte que afecti tant directament la costa valenciana com el de Cairn Energy "sí que hi han diverses sol·licituds devora les costes de Tarragona que tot i que encara no s’han materialitzat constitueixen una amenaça".