El Museu Marítim de Mallorca ja és una realitat

El Museu Marítim de Mallorca s’ha presentat de manera oficial. Es tracta d’un projecte per salvaguardar el patrimoni d’illa. L’any que ve, a més de Ses Voltes, s’incorporarà al projecte el Museu Marítim de Sóller, tancat fa uns anys.

La intenció es conservar un patrimoni únic. Des de la desaparició del Museu Marítim de Balears (1972) no ha existit cap entitat museística o similar que s’hagi fet càrrec d’aquesta responsabilitat. Ara, segons el president del Consell, Miquel Ensenyat, "la importància de posar en marxa aquest espai és vital abans que se segueixi perdent més patrimoni nàutic". De fet, ha recordat que "si fa 15 anys hi havia 500 embarcacions històriques, ara només n’hi ha 70". Així, i d’acord amb el president insular "No volem que el patrimoni segueixi desapareixent". En aquest sentit, Ensenyat s’ha mostrat "satisfet" i ha assegurat que "és un dia d’alegria", ja que "fem la primera passa perquè aquest museu comenci a navegar i esperem que tengui una llarga travessia".

Ensenyat ha explicat que el Museu Marítim també s’ha concebut com una eina dinamitzadora de l’economia i la creació de llocs de feina. De fet, per la restauració i recuperació de les peces s’implicarà l’Escola de Mestres d’Aixa del Consell. Es recuperarà el sentit inicial d’aquesta escola.

El Museu ha estat plantejat com un espai obert, participatiu i proper, on l’accessibilitat sigui el l’eix central. En aquest sentit, la consellera de cultura del Govern Balear, Fanny tur, ha avançat que s’impulsaran iniciatives de col•laboració amb la resta d’illes. Segons Tur, "el patrimoni marítim és molt fràgil alhora que valuós i per això cal preservar-lo". Tur ha recordat que ahir mateix el govern va aprovar el Projecte de llei de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes.

El director gerent del Consorci Albert ha explicat durant la presentació que el Museu Marítim de Mallorca "es fonamentarà a partir de diferents eixos com ara la biodiversitat, arqueologia subaquàtica i com no el patrimoni marítim flotant i terrestre i les arts i oficis que l’han fet possible. Eixos que ens han d’ajudar a entendre d’on venim i com som com a societat, a la vegada que ens han de donar eines per treballar les diferents problemàtiques que ens voregen i que ens interpel•len des de la mar".

D’altra banda, des del Museu es volen recollir els desitjos i anhels de les diferents persones interessades en la mar i per això s’ha convidat a tothom a participar de la "Xarxa dels Desitjos", un espai on els visitants podran dipositar propostes que podrien incorporar-se al disseny del Museu o en les diferents exposicions que s’organitzaran a partir d’ara.