El Grup MÉS proposa establir un mínim d’accés a l’energia perquè tothom pugui tenir calefacció

La pobresa energètica fa que milers de famílies a les Illes Balears, com a la resta de l’Estat, no puguin fer front al fred aquest hivern


El diputat del Grup Parlamentari MÉS, David Abril, ha registrat al Parlament una proposició no de llei amb l’objectiu de lluitar contra l’anomenada “pobresa energètica” que afecta, segons l’Institut Nacional d’Estadística, a una de cada cinc famílies de l’Estat que tenen vertaders problemes per poder posar la calefacció en funcionament durant l’hivern per fer front al fred, perquè els recursos de què disposen són insuficients davant uns preus que no es deixen d’incrementar.

Abril ha recordat que “més de 40.000 llars a Balears ja no tenen cap mena d’ingrés, i això fa que s’incrementin els talls d’electricitat i gas per part de les companyies elèctriques, perquè les famílies no poden fer front a les factures”.

“El Govern del PP a Espanya (i abans del PSOE) són els responsables d’aquesta situació, ja que han supeditat sempre la política energètica als interessos de les grans multinacionals, fins al punt que resulta del tot immoral que mentre aquestes companyies guanyen més que mai i el Govern els permet pujar preus, la gent no té accés a un mínim consum energètic vital per poder gaudir, per exemple, d’una calefacció suficient”, afirma el diputat ecosobiranista.

La proposició no de llei presentada pel Grup MÉS planteja lluitar contra la pobresa energètica establint un mínim consum energètic vital perquè tothom pugui tenir accés a la calefacció bàsica i necessària per viure. I també que aquest objectiu s’incorpori al Pla d’Energies Renovables i Eficiència Energètica a les Illes Balears presentat recentment pel Govern. La proposició també insta les companyies energètiques que operen a les Illes Balears a establir una moratòria en els talls de subministrament elèctric i de gas a les famílies amb recursos insuficients durant els mesos d’hivern, i el Govern central a congelar les tarifes energètiques d’enguany.

Donada la importància d’aquesta qüestió, des de la coalició promouran mocions als ajuntaments de Mallorca perquè des de l’àmbit local es comprometin els serveis socials i també es faci pressió a les companyies elèctriques i al Govern espanyol.

JPEG - 1.5 MB
Gràfica: augment del preu de la llum 2009-2014
JPEG - 1.5 MB
Gràfica: augment del preu del gas butà 2009-2014

Documents adjunts

2 Missatges

  • 11 de febrer de 2014 23:07
    El Grup MÉS proposa establir un mínim d’accés a l’energia perquè tothom pugui tenir calefacció , per  Joan Antoni Salas

    Com a profesional dels serveis socials d’Atenció primària he demanat al Consell que demani a GESA que desenvolupi un protocol que, a partir d’una notificació municipal (acord Junta de Govern o decret de batlia aturi el tall de suministrament d’energia en un domicili), és a dir no demanam que la factura no es pagui sinó que, a partir de la comunicació municipal que es fa càrrec de la factura s’eviti el tall. Passa que desde que una família comunica a serveis socials l’anunci del tall, els serveis socials han de tramitar l’ajuda econòmica a nivell administratiu: sol·licitud, informe, aprovació sol·licitud, tramitació factura, aprovació factura, intervenció i finalment tresoreria, quan el procés ha acabat, tot i la màxima diligència que es pugui donar el tall ja s’ha produït. En el cas que GESA aturàs el tall des de la comunicació municipal, evitariem el tall elèctric i s’abonaria quan el procés adminisrtatiu ho fes possible.