El Grup MÉS lamenta que la prioritat del Govern Bauzá sigui censurar els llaços

Biel Barceló considera que la prioritat hauria de ser millorar l’educació, la sanitat i l’economia del país, en compte de pressionar el Consell Consultiu per poder limitar el dret constitucional a la llibertat d’expressió

JPEG - 1.9 MB

Arran de la informació publicada avui sobre el nou dictamen del Consell Consultiu sobre l’avantprojecte de Llei de símbols, després que l’organisme autonòmic valoràs que alguns dels articles del text remès per l’Executiu vulneraven el dret constitucional a la llibertat d’expressió, el portaveu del Grup Parlamentari MÉS, Biel Barceló, ha lamentat avui que el Govern Bauzá insisteixi en voler coartar la llibertat d’expressió dels centres escolars: “és increïble que la prioritat del Govern sigui censurar els llaços que es pengen a les escoles”, ha dit.

Barceló ha afirmat que la prioritat de l’Executiu hauria de ser millorar l’educació, la sanitat i l’economia del país, en compte de cercar subterfugis i pressionar el Consell Consultiu per poder limitar un dret constitucional. En aquest sentit, ha apuntat que allò rellevant és que el Consell Consultiu ha dictaminat que limitar la llibertat d’expressió és inconstitucional, i que el Govern del PP s’haurà d’ajustar a aquest fet.

Per altra banda, el diputat Nel Martí ha explicat que “l’acte de penjar un llaç quadribarrat o qualsevol altre símbol diferent dels oficials, que respecta els drets fonamentals de la Declaració Universal, no es pot considerar un ús impropi d’un centre escolar. Una cosa és regular l’ús dels immobles i els seus equipaments, i una altra ordenar les manifestacions d’opinió en el seu si. No és el mateix autoritzar que es pugui dur a terme una reunió d’una entitat en un centre escolar, que voler determinar l’ordre del dia del que es tractarà en ella. Els membres de la comunitat educativa s’han de poder expressar, dins els límits del reglament de convivència i els marges de la llibertat d’expressió, amb llibertat i seguretat de què estan exercint un dret constitucional”.

Martí assenyala que “allò propi dels edificis públics, i de les escoles públiques en concret, és el debat públic i la llibertat d’expressió. Els reglaments de convivència són l’instrument adequat per ordenar la vida en els centres. El control dels símbols no oficials als edificis públics a través del que és "propi" o "impropi" porta a la discrecionalitat "política" i a la inseguretat”.

El Grup MÉS creu que el Govern ha d’explicar davant la cambra els seus propòsits, i per açò ha sol·licitat la compareixença del conseller de Presidència, el Sr Gómez.

En qualsevol cas, el Grup MÉS farà més valoracions, tant del contingut del nou dictamen com de l’actuació del Consell Consultiu, després que es faci públic el document i d’haver estudiat el text complet.