EL GOVERN impulsa les arts escèniques a la Fira de Tàrrega

La Cia. Baal, Res de Res-C.IN.E., Lluki Portas, Théatre du Mouvement, Aina de Cos, Teatre de Xoc, Circ Bover, Cia Mariantònia Oliver, Clownidoscopio i Mary Ramírez són les companyies i professionals de les Illes presents a la fira


Com cada any, la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports muntarà un estand propi que serveixi com a aparador de les arts escèniques de les Illes i doni suport als grups que ens representen a la Fira i que enguany són: Companyies i professionals balears presents a FiraTàrrega: Cia. Baal, Res de Res - C.IN.E., Lluki Portas, Théatre du Mouvement, Aina de Cos, Teatre de Xoc, Circ Bover, Cia Mariantònia Oliver, Clownidoscopio i Mary Ramírez en representació del Festival Internacional de Teatre de Teresetes.

La presentació d’aquest estand i de la companyia present a la Fira serà el dia 9 de setembre a les 11.10 h i tornarà a comptar amb la representació de les màximes autoritats culturals del Govern: la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu el director general de Cultura i el director de l’IEB. De la mateixa manera, està prevista la presentació de la segona edició de FIRA B!, organitzada per l’IEB. Es tracta del mercat professional de música i arts escèniques de les Illes Balears, un projecte que va néixer per ampliar les fronteres de la producció escènica balear i que es celebrarà a Palma del 29 de setembre al 2 d’octubre. En acabar, hi haurà un tast de productes de les Illes Balears en el qual hi col·laboren Quely, Denominació d’Origen Formatge de Maó, Consell Regulador de Sobrassada de Mallorca.

El mateix divendres 9 el Govern de les Illes Balears participarà en una de les activitats del viatge exploratori del programa CASA (Circus and Street Arts Circuit), que té suport europeu, pilotat per cinc organitzacions culturals: MiramirO (Bèlgica), SirkusInfo Finland (Finlàndia), Cirqueon (República Txeca), FiraTàrrega i Subtopia (Suècia). La seva missió és contribuir a la formació dels professionals del circ contemporani i de la creació a l’espai públic en el treball i la cooperació transnacionals, amb voluntat de fer créixer la seva ambició i la seva capacitat per treballar en l’àmbit internacional.
Els membres de la comitiva, procedents de Bèlgica, Finlàndia, Itàlia, Sèrbia, Holanda i Regne Unit entre altres països, assistiran a la presentació per part dels Governs basc i de les Illes Balears de la situació de les arts escèniques de carrer a les dues comunitats.

El dissabte dia 10 entre les 10.30 h i les 11.30 h a la Granja, just a l’altre costat de la Llotja, tendrà lloc l’Ensaïmada Connection, un berenar organitzat per la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports i l’IEB en el qual les companyies de les Illes Balears que assisteixen a FiraTàrrega donaran a conèixer davant programadors acreditats a la Fira els seus projectes actuals i de futur. A més, el dia 10 tècnics de l’IEB participaran en la sessió de speed meetings organitzada en el marc de les activitats professionals de la Llotja per l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya.

Enguany la companyia Baal ha estat inclosa al programa de la Fira. L’espectacle Crotch ("entrecuix") és una activitat multidisciplinària de dansa, teatre i performance en què es planteja la desaparició del gènere com a solució a la desigualtat entre gèneres. Una experiència molt innovadora amb un fort compromís artístic, social i polític. L’equip artístic està compost per Catalina Carrasco (direcció), Gaspar Morey (direcció tècnica i il·luminació), Míriam Escurriola (dramatúrgia) i Catalina Carrasco, Elena Lalucat, Reinaldo Ribeiro (intèrprets), a més dels membres del col·lectiu LGTBI local: Damián Díaz, Mar C. Llop, Patricia Vianor i Tim Vidaller. L’estrena de Crotch a FiraTàrrega serà el divendres 9 a les 18 h i hi haurà dues representacions més el mateix divendres a les 23.30 h i el dissabte 10 a les 12.00 h. Les tres representacions tindran lloc a l’Espai Zebra, carrer Mossèn Sarret (Via 6).

L’any 2015 es va signar un conveni de col·laboració entre la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports i FiraTàrrega que té una vigència de tres anys. L’objectiu d’aquest Conveni és articular la participació de la comunitat de les Illes Balears a FiraTàrrega, concretament, propiciar que les companyies de les Illes Balears seleccionades per la direcció artística de la Fira puguin participar-hi. De la mateixa manera, aquest acord permet donar suport, promocionar i difondre les arts escèniques de les Illes Balears fora del territori de la comunitat autònoma.