El Govern impulsa el programa de salut afectiva i sexual "Amb tots els sentits" per als estudiants de les Illes Balears

Maria Ramos: “L’objectiu del programa és que els joves adquireixin les competències necessàries per viure la sexualitat amb plaer, satisfacció i de manera saludable i que puguin fer-ho establint relacions gratificants i no discriminatòries”.

La Coordinació de Sida i Sexualitat de la Direcció General de Salut Pública i Participació posa en marxa enguany el programa de salut afectiva i sexual “Amb tots els sentits”, que, amb la col•laboració de la Conselleria d’Educació, s’oferirà a tots els centres d’educació secundària i formació professional bàsica de les Illes Balears que hi vulguin participar. El programa s’implantarà els propers cursos a educació primària i educació infantil, amb continguts i materials adaptats a cadascuna de les etapes.

Així ho han donat a conèixer la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos; el director general d’Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas, i la coordinadora autonòmica de Sida i Sexualitat, Rosa Aranguren. Durant l’acte s’ha presentat el programa i els materials que faran servir els centres d’educació secundària.

Ramos ha destacat que l’objectiu del programa és que els joves “adquireixin les competències necessàries per viure la sexualitat amb plaer, satisfacció i de manera saludable” i que puguin fer-ho establint relacions “gratificants i no discriminatòries”.
Igualment, ha remarcat que amb aquesta iniciativa “es dona resposta a una necessitat històrica i a una demanda social i es compleix un dels acords de governabilitat de l’executiu autonòmic, com també la Llei d’igualtat de dones i homes”.

Així, els responsables del programa han recalcat que, a més d’afavorir una sexualitat sana i satisfactòria, la iniciativa ajudarà a prevenir determinats problemes de salut i problemes socials com les malalties de transmissió sexual, el VIH, embarassos no desitjats, la violència de gènere, l’homofòbia o els abusos sexuals.
Ramos ha remarcat que, per primera vegada, les Balears disposen d’un programa d’aquestes característiques, que contribueix a desenvolupar una faceta de la personalitat tan important com és l’afectivitat i la sexualitat. “Tots naixem com a éssers sexuats —ha recordat— i aquesta sexualitat es manifesta de manera distinta en les diferents etapes de la vida. En la infància i l’adolescència apareixen canvis físics i emocionals i els joves no sempre en cerquen la informació en els mitjans adequats. Això pot implicar que no els visquin de manera positiva”.

La coordinadora autonòmica de Sida i Sexualitat, Rosa Aranguren, ha explicat que “Amb tots els sentits”, que va adreçat a centres públics, concertats i privats, tracta quatre àrees bàsiques: la sexualitat, l’eròtica, la conducta sexual i l’art d’estimar, i està dissenyat perquè l’implementin el professorat i altres agents socials i de salut que formen part de la comunitat educativa del centre, amb la participació dels alumnes i de les famílies. Així mateix, la Conselleria de Salut posa a l’abast de les persones encarregades de la seva implementació recursos com cursos de formació, assessorament personalitzat, documents de consulta per al professorat, o materials pedagògics.

El programa estarà disponible de manera gratuïta a la web específica , que s’activarà el mes d’octubre, i el pot sol•licitar qualsevol membre de l’equip docent del centre educatiu i també els agents socials i de salut que formen part de la comunitat educativa.