Reobert el centre ornitològic de La Gola

Ha tornat a obrir les portes després d’haver estat tres anys tancat, gràcies a un Conveni entre la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i l’Ajuntament de Pollença.


Aquesta darrera Administració ha encarregat la gestió del centre a Natura Parc, que ha guanyat el concurs, durant un període de quatre anys, i l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) ha condicionat el parc i se’n farà càrrec del manteniment, tot i que les instal·lacions continuen essent propietat del Govern de les Illes Balears.

A l’acte d’inauguració hi han assistit el vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Gabriel Barceló; el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i el batle de Pollença, Miquel Àngel March, entre d’altres autoritats i entitats socials, com el Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB).

“És un símbol”, ha assegurat el conseller Vicenç Vidal, en referència al centre ornitològic de la Gola; “hem fet renéixer un espai degradat intencionadament amb abocaments, aparcaments i dipòsit de material d’obra, que es va restaurar, recuperar i obrir el 2010 i es convertí en un centre pioner en turisme ornitològic”. Després de tres anys aturat i abandonat, “avui és un dia de festa. Tornam a obrir, gràcies al Conveni entre l’Ajuntament i la Conselleria”, ha celebrat Vidal.

El vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme ha destacat la col·laboració entre les dues conselleries i l’Ajuntament de Pollença, que ha fet possible la reobertura d’aquest centre. “Es tracta d’un tipus de turisme respectuós amb el medi ambient, per tant un ecoturisme que encaixa molt bé amb els plans d’aquesta Conselleria de diversificar i desestacionalitzar l’oferta turística.”

Durant aquest mes de febrer el centre de turisme ornitològic obre els dilluns, dimecres, divendres i dissabtes, de 9 a 13 h i de 15 a 17 h. Aquest horari , centres escolars del municipi,res en el Butlleta tasca anterior.s’ampliarà, sobretot durant la temporada alta d’observació de les aus, els mesos d’abril a maig i de setembre a octubre, i romandrà tancat el desembre i el gener.

D’altra banda, l’Ajuntament prepara un congrés ornitològic per al final d’octubre de 2016, i ha editat una guia d’observació i un fullet informatiu. Es tracta d’una aposta per la desestacionalització amb turisme ornitològic i de natura. De fet, ja està en contacte amb majoristes de viatges especialitzats en observació ornitològica. El centre d’interpretació ofereix informació sobre les principals zones d’observació d’aus al municipi de Pollença i arreu de Mallorca, sobre els espais naturals i les finques, i també dades actualitzades sobre les observacions d’aus més interessants dels darrers dies i una llista quinzenal dels ocells que s’observen al parc i a la zona humida de la Gola.

Des de la reobertura provisional, l’1 de febrer, ja han passat pel centre 184 alumnes de diferents centres escolars del municipi, i una seixantena de persones, entre locals i estrangers, s’han acostat a veure l’exposició i interessar-se per la informació que ofereix.

El parc de la Gola és el principal pulmó del port de Pollença i la porta d’entrada a altres zones humides de Mallorca, com s’Albufera o s’Albufereta. L’any 2007 el Govern va iniciar l’expropiació dels terrenys per recuperar aquesta zona humida que abans era un llot ple de residus.

Actualment es pot gaudir d’una passejada per l’itinerari del parc, adaptat també per a persones amb mobilitat reduïda, i de l’observació d’algunes de les espècies d’aus que l’habiten. Fins avui, durant tot l’any s’han pogut observar a la Gola fins a seixanta-cinc espècies diferents, algunes de les quals molt apreciades pels observadors ornitològics.