El Govern i Aliança Mar Blava demanen coherència al Govern de Pedro Sánchez en relació a l’exploració i explotació d’hidrocarburs

L’executiu central té, com a límit, dia 2 de desembre per a anunciar si exerceix el dret a vet a la tramitació de la Proposició de Llei balear sobre prospeccions-


La conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i l’Aliança Mar Blava han realitzat una sèrie de peticions al govern espanyol en un moment que podria ser clau pel final de les prospeccions d’hidrocarburs a la Mediterrània.

El conseller, Vicenç Vidal, acompanyat del coordinador de l’Aliança, Carlos Bravo, ha demanat a l’executiu que presideix Pedro Sánchez que no exerceixi el dret a veto respecte a la tramitació al Congrés de la Proposició de llei sobre la protecció del mar Mediterrani sota jurisdicció espanyola dels danys que puguin produir l’exploració, investigació i explotació d’hidrocarburs i altres substàncies minerals, enviada el passat mes d’octubre pel Parlament, on va ser aprovada per unanimitat.

La Proposició de Llei va ser impulsada, el 2017, per Aliança Mar Blava per encàrrec de la conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca. Tot i que va ser aprovada de manera unànime pel Parlament, el Govern central, llavors presidit per Mariano Rajoy, va vetar la seva tramitació al Congrés excusant-se en un informe anònim del Ministeri d’Energia que al·legava un suposat impacte negatiu en el dèficit públic. Aquest argument ha estat negat sempre pels impulsors del projecte que han recordat que el document no tenia cap validesa jurídica.

Tot i el revés, el Govern i l’Aliança Mar Blava van impulsar un nou Projecte de llei que va tornar a rebre el suport unànime del Parlament. El passat 2 de novembre, la Mesa del Congrés va traslladar aquest nou text al Govern central que disposa d’un mes per decidir si exerceix el dret a veto. En aquest sentit, Vidal ha demanat "coherència" al Govern de Pedro Sánchez. Cal recordar que el PSOE i Units Podem varen ser els únics grups parlamentaris amb representació a la Mesa que van donar suport a la tramitació de la primera Proposició de Llei.

Les altres dues peticions van dirigides directament al Ministeri per a la Transició Ecològica. D’una banda, Vidal i Bravo han demanat que no s’autoritzi a Repsol la pròrroga de 10 anys que la companyia ha sol·licitat per a la concessió d’explotació d’hidrocarburs denominada "Casablanca", davant les costes de Tarragona. Aquesta concessió caduca el 27 de desembre de 2018 i és la primera de les cinc que estan a punt d’expirar a la mateixa zona. Una zona que, tal com ha recordat el conseller Vidal, és molt propera al corredor de cetacis que transcorre entre les costes de les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya (ZEPIM).

Finalment, Vidal i Bravo han demanat canvis en l’articulat relatiu a l’exploració i explotació d’hidrocarburs en l’Avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que es va presentar recentment. En aquest sentit, han lamentat que el text actual només prohibeixi les concessions d’explotació d’hidrocarburs fins a 12 milles de la costa. A més, permet que les concessions actuals estiguin vigents fins al 2040. Mar Blava ja ha presentat al·legacions a aquest articulat.

La proposta, que compta amb el suport del Govern, és que la prohibició es faci extensiva a tot el territori marí on l’Estat té competències. En aquest sentit, Vidal i Bravo han tornat a demanar coherència al Ministeri que va aprovar la declaració d’un corredor de cetacis com a Àrea Marina Protegida.