El Govern comença a Eivissa un programa de control de serps amb 200 gàbies

El Consell Insular d’Eivissa n’instal·larà cent cinquanta més


El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha presentat avui el Programa de Control de Serps a Eivissa, que impulsa el Govern amb la col·laboració del Consell Insular de l’illa, que ja fa dos estius que instal·la trampes i altres tipus de mecanismes per controlar la població d’ofidis. L’objectiu principal del Programa és capturar les serps però també ajudar a conèixer la superfície envaïda i el grau d’invasió, reunir dades de la biologia de les espècies (cicle biològic, alimentació, impactes potencials), potenciar la col·laboració ciutadana i contribuir a la definició de les futures actuacions del problema de les serps invasores des de l’experiència pràctica.

Des de l’any 2003 es produeix l’entrada accidental d’ofidis peninsulars a les Illes Balears. A Mallorca, on ja hi havia constància de dues espècies, se’n han detectat tres més, i a les Pitiüses, on no n’hi havia cap, s’hi han detectat la serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis) tant a Eivissa i la serp blanca o d’escala (Rhinechis scalaris) tant a Eivissa com a Formentera. Aquesta introducció d’ofidis a la comunitat autònoma s’ha relacionat directament amb la introducció d’oliveres des del sud de la Península en tràilers, per usar-les en jardineria ornamental.

El Consell Insular d’Eivissa té previst instal·lar cent cinquanta gàbies més, com a mínim, començant unes “sinergies i una col·laboració institucional”, ha volgut subratllar el conseller Vidal, qui ha presentat la iniciativa acompanyat del president insular, Vicent Torres, i del conseller insular de Medi Ambient, Miquel Vericad.

En acabar el mes de juny hi ha d’haver dues-centes trampes a Eivissa, situades en els espais on s’hi ha acreditat la presència d’ofidis, amb el complement d’un 5 % aproximadament de trampes perifèriques o en altres àrees, per determinar-hi la presència o l’absència de serps.

Les trampes es distribuiran a particulars interessats a col·laborar, vivers i jardins amb oliveres o altres grans arbres ornamentals importats, col·laboradors institucionals, altres edificis del Consell o la Comunitat Autònoma i punts on s’hagin vist serps.

Els col·laboradors assumeixen la supervisió de la trampa. Si està dotada d’esca viva, n’han d’assumir l’atenció bàsica (reposar l’aliment i l’aigua, si cal), però no han de manipular ni les gàbies (més enllà d’instal·lar-les) ni els animals. La seva contribució es limita a avisar per telèfon de la captura d’una serp, o de qualsevol altra incidència, al telèfon de 24 hores del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB).

És la primera vegada que el Govern col·loca trampes amb aquest propòsit a Eivissa, tot i que el Consell Insular ja havia engegat un programa pilot els anys 2014 i 2015. L’any passat capturà 121 serps, 117 de les quals eren de ferradura i 4 d’escala; es registrà una mitjana de 0,6 captures per trampa i dia en les 19.419 jornades que es van mantenir.

La iniciativa de la Conselleria va començar el 28 de maig amb la instal·lació de les primeres trampes, i des del 20 de juny compta amb una veterinària del COFIB destinada només a aquest projecte, que disposarà d’un vehicle i un espai de feina a les instal·lacions de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) a sa Coma. El programa pilot a les Pitiüses també recull les actuacions a Formentera, on s’han instal·lat 69 de les 100 trampes previstes, que en 1.787 dies han capturat 191 exemplars, mentre que a Eivissa s’hi han col·locats 40 paranys, en els quals en 378 dies han caigut 45 serps.

El conseller Vidal ha afirmat que es tracta d’un “bot qualitatiu” de mitjans de l’executiu autonòmic a Eivissa per controlar la població d’ofidis i ha demanat la “col·laboració ciutadana”, que considera “molt important tant en la localització com en la captura d’aquests exemplars”.