El foment de la llengua catalana, una prioritat per al Govern de les Illes Balears

La conselleria gestionada per MÉS destina uns 800.000 euros a la promoció de la llengua catalana en diferents àmbits mitjançant quatre línies d’ajudes que volen incidir en l’ús social de l’idioma i en reforçar el seu paper com a eina de cohesió

Per a MÉS per Mallorca, promocionar l’idioma propi del país forma part de la normalitat que no s’hauria de tornar a trencar mai com va passar la passada legislatura amb el govern de José Ramón Bauzà. Des de la posada en marxa dels Acords pel Canvi, el foment de la llengua catalana és una prioritat per al Govern de les Illes Balears.

Aquesta setmana en tenim un nou exemple amb les quatre línies d’ajudes que ha presentat la Conselleria de Cultura, Participació i Esports que sumen gairebé 800.000 euros. En aquesta convocatòria, la conselleria gestionada per MÉS incrementa la dotació econòmica un 40%, dels 565.000 €, de la convocatòria anterior, als 785.000 € de l’actual.

La consellera Fanny Tur ha donat importància a "la transversalitat d’aquestes ajudes en les polítiques de tot el Govern" i a la necessitat d’aconseguir-ne "l’estabilitat i continuïtat, que és el que necessiten, perquè els resultats es veuen a mitjà i llarg termini.

També ha destacat l’esforç per "la discriminació positiva cap a la llengua catalana, per la seva fragilitat, per tal d’assumir la plena igualtat i normalitat de les dues llengües oficials". Tur, a més, ha destacat l’increment considerable d’aquestes línies com una de les "línies d’actuació potents de la Conselleria, perquè la llengua és una eina de cohesió".

Per la seva part, la directora general de Política Lingüística Marta Fuxà ha destacat que "cal incidir en polítiques de foment de l’ús social de la llengua per l’elevada població estacional amb què compta les Illes Balears".

Aquestes 4 convocatòries de subvencions es destinen a actuacions de foment de l’ús de la llengua catalana a les Illes Balears (350.000 €), ajuts a la premsa diària escrita en català (250.000 €), ajuts destinats a la premsa local i a la de temàtica especialitzada escrita en català (175.000 €), i l’ajut a la millor campanya publicitària en llengua catalana (10.000 €).

La principal novetat d’aquestes convocatòries és l’execució durant l’any 2017 d’un projecte d’habilitació d’una edició en llengua catalana d’una publicació amb periodicitat diària ja existent actualment en castellà.