El corredor Mediterrani, més protegit.

El Govern de les Illes Balears es mostra satisfet per la declaració provisional del corredor de cetacis que transcorre entre les costes de les Illes Balears, Catalunya i País Valencià com a zona especialment protegida per a la Mediterrània (ZEPIM).

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha mostrat la seva satisfacció per la declaració provisional del corredor de cetacis que transcorre entre les costes de les Illes Balears, Catalunya i País Valencià com a zona especialment protegida per a la Mediterrània (ZEPIM). La Conferència de les Parts (COP) del Conveni de Barcelona que se celebra a Tirana (Albània), gràcies a les pressions dels moviments socials i el suport de les diferents institucions, ha avançat dos anys el calendari previst, i no s’haurà d’esperar a que es celebri al 2019 la pròxima COP del Conveni de Barcelona per a que es protegeixi el corredor. Així ho ha afirmat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, en roda de premsa conjunta amb el coordinador de l’Aliança Mar Blava, Carlos Bravo, la consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja, el director insular de Medi Rural i Marí del Consell d’Eivissa, Vicent Tur, i la consellera insular de Territori i Turisme de Formentera, Alejandra Ferrer.

La COP ha aprovat aquesta declaració condicionada al fet que, en el termini de sis mesos, es publiqui en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) un reial decret pel qual es declari la zona àrea marina protegida, s’aprovi un règim de protecció preventiva i se’n proposi la inclusió a la llista de ZEPIM. Per això, les institucions balears i l’aliança Mar Blava han demanat al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient que no desaprofiti aquesta oportunitat i compleixi el termini de sis mesos que li ha donat la COP per aprovar el reial decret. Aquest decret està actualment en fase d’esborrany i des del Govern ja s’hi han presentat una sèrie d’al•legacions, com que es recuperin les dimensions inicials del projecte Mediterrània i no es retalli la proposta de ZEPIM a l’extrem nord-est, com es pretén fer. També s’ha demanat la inclusió de mesures preventives per limitar el renou, que incloguin altres fonts antropomòrfiques diferents de les que ja preveu el text.

Des de l’inici de la legislatura, quan el Govern va entrar a formar part d’Aliança Mar Blava, s’han anat sumant esforços per aconseguir aquesta declaració de ZEPIM, una nova figura de protecció que ajudarà que a les aigües de les Balears no s’hi puguin dur a terme prospeccions petrolieres.