El conseller Vicenç Vidal demana al ministre d’Agricultura que es tengui en compte la insularitat de les Illes Balears en el nou disseny de la PAC

Vicenç Vidal reitera la petició de noves reserves marines a la primera reunió amb el nou ministre.


El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha demanat avui, en la primera reunió mantinguda amb el nou ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, que el Govern espanyol tengui en compte la insularitat de les Illes Balears a l’hora de negociar davant Europa les noves ajudes de política agrària comuna (PAC) per al període posterior al 2020. Actualment només hi ha aquest reconeixement per a les Canàries, com a territoris ultraperifèrics. Atesa la major flexibilitat per als estats que ha incorporat Europa en la nova PAC, el conseller Vidal ha reclamat un tractament especial també per a la nostra comunitat autònoma i que així es traslladi a la Comissió Europea durant els propers mesos, quan es durà a terme aquesta negociació.

A banda de traslladar la postura del Govern de les Illes Balears sobre les ajudes de la PAC, el conseller ha oferit al ministre l’experiència adquirida a la nostra comunitat per a fer front a la Xylella fastidiosa i ha expressat la necessitat d’obrir línies de col·laboració per a unificar esforços en l’aplicació del pla de contenció, per a avançar en la investigació i experimentació i establir mesures de suport al sector. El conseller Vidal també ha traslladat al ministre la petició que el Govern espanyol s’impliqui en les inversions de reguiu amb aigües regenerades, tant com a mesura d’adaptació al canvi climàtic com per pal·liar els problemes de la Xylella.

Quant als temes relacionats amb pesca, Vidal ha reiterat al ministre Planas les peticions d’ampliació de reserves marines, fet que facilitarà el compliment dels compromisos internacionals envers la protecció d’àrees marines que té el Govern espanyol. Cal destacar que s’ha recuperat el diàleg en l’ampliació del Parc Nacional Maritimoterrestre de Cabrera, que va quedar paralitzada amb l’anterior Govern. Així mateix, el ministre Luis Planas ha confirmat que la més avançada és l’ampliació en aigües exteriors de la reserva de sa Dragonera. També roman pendent l’ampliació a aigües exteriors de la reserva de l’illa de l’Aire a Menorca i sa Punta de sa Creu a Formentera, i la creació de noves reserves com la de Tramuntana a Mallorca i el Sec del Ram i es Baix Fondo a Formentera.