El Consell s’adhereix a la plataforma "Uneix-te per un bon finançament"

MÉS per Mallorca ha presentat una moció conjunta amb els altres partits de govern per sumar-se a la plataforma social "Uneix-te per un bon finançament". Aquesta plataforma està integrada per diverses entitats i associacions de les illes amb l’objectiu de conscienciar a la ciutadania de la importància de què es millori el sistema de finançament autonòmic. Entre altres mesures, la plataforma demanda al govern que s’aprovi un nou Règim Especial per a les Illes i es derogui de l’anomenada "Llei Montoro".

El sistema de finançament de l’Estat Espanyol parteix d’una distribució de recursos arbitrària. Les Illes Balears estan entre les tres comunitats que més aporten per càpita al sistema i passen a la vuitena posició com a perceptors de recursos per habitant. "La solidaritat entre territoris en cap cas no es pot basar en l’empobriment relatiu d’una altra comunitat", ha explicat la consellera de MÉS a la institució insular Mercè Bujosa, a la vegada que ha explicat que "l’actual model de finançament s’hauria d’haver revisat l’any 2014, però el Govern de l’Estat demora aquesta reforma perpetuant l’infrafinançament que històricament han patit les Illes Balears amb un greuge als serveis públics de les illes que afecta totes les institucions"

La moció de MÉS s’ha presentat amb el convenciment que és fonamental pactar un nou Règim Especial, ja que és necessari reconduir aquesta situació i avançar cap a una nova legislació que realment compensi els costs generats pel nostre fet insular a través de l’aplicació de mesures relatives al transport aeri i marítim, avantatges fiscals i incentius a la producció. Aquest tipus de mesures compensatòries són determinants pel sector productiu de les illes.

Bujosa ha finalitzat la seva intervenció defensant que «és indispensable que es derogui la regla de despesa imposada als ens locals que ha originat que s’acumulin prop de 500 milions d’euros als municipis».