El Consell s’adhereix a la Plataforma per a la reforma del sistema de finançament

El ple del Consell de Mallorca dóna suport al manifest que propugna una reforma del sistema de finançament a les illes, que es troben actualment a la cua de les inversions de l’Estat i amb un dèficit històric.

Avui, el Consell de Mallorca ha convocat un ple extraordinari per adherir-se a la Plataforma per a la reforma del sistema de finançament. Es tracta d’un document signat per prop de 70 entitats ciutadanes en el qual es demana un canvi en les polítiques econòmiques respecte de la nostra comunitat, i que s’ha votat per unanimitat. Cal recordar que és una realitat que les illes pateixen una discriminació en l’àmbit econòmic i un espoli financer. Com es diu en el manifest de la Plataforma: «l’infrafinançament crònic de les competències transferides (especialment educació i sanitat), la falta d’equitat vertical del sistema i la falta de finançament d’inversions per l’Estat ha obligat a les Balears a endeutar-se.»

Aquesta plataforma, que es va constituir fa un parell de mesos, surt de la necessitat de plantejar una reforma del sistema de finançament de les nostres illes. La iniciativa compta amb un manifest en el qual es reivindica un nou model de finançament, ja que no considera just que comunitats amb una capacitat de recaptació inferior a la nostra acabin rebent recursos, en algun cas, fins a un 30 % per sobre de la mitjana. Aquest manifest va en consonància amb la defensa històrica que hem fet des de MÉS per Mallorca, reclamant que els majors aportadors al sistema haurien de rebre més recursos que els que són beneficiaris del sistema. MÉS sempre ha defensat que la distribució dels recursos del sistema actual resulta extremadament arbitrària.

Membres de la Plataforma s’han entrevistat amb representants del Govern de les illes i també amb el president del Consell de Mallorca, que es va comprometre a celebrar el Ple extraordinari d’avui per donar suport al manifest.