El Consell Polític de MÉS per Mallorca ha aprovat per unanimitat la resolució sobre la necessitat d’una moció de censura al Govern de Mariano Rajoy

Des de MÉS per Mallorca exigim a PSOE, Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, ERC, EAJ-PNV, PDeCAT, Compromís, EH Bildu, CCa-PNC i NC que arribin a un pacte de mínims amb el qual desallotjar el PP de la Moncloa i constituir un govern alternatiu

MÉS per Mallorca considera que hi ha raons de sobres per presentar una moció de censura a Mariano Rajoy i al govern del Partit Popular. Més enllà de la gran quantitat de casos de corrupció protagonitzats per dirigents del PP, i que ja no es poden considerar fets aïllats perquè l’afecten d’una forma estructural, s’hi han de sumar les denunciades pressions a fiscals, les polítiques regressives en drets socials i laborals, els sistemàtics intents recentralitzadors o la persecució a l’independentisme democràtic català. A això, cal afegir-hi el dret de vet exercit per l’Executiu espanyol en diverses iniciatives legislatives, com ara la modificació del Règim Especial Balear que feia referència –entre altres punts- a la tarifa plana entre illes i que havia aprovat el Parlament de les Illes Balears per unanimitat.

Precisament divendres de la setmana passada, representants de la coalició Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea varen registrar una moció de censura, empesos pels darrers escàndols del Partit Popular a Madrid i Múrcia, dos més a anotar a la llarga llista que la converteix en la formació més corrupta de la Unió Europea.

Aquesta moció de censura té poques possibilitats de prosperar, ja que ha estat presentada sense els suports necessaris per prosperar -a dia d’avui, just s’hi han adherit els companys de Compromís-.

Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea hauria d’haver treballat un pacte ampli abans de presentar aquesta imprescindible moció de censura, ja que la situació acual requereix una rigorositat que superi les dinàmiques de competició partidista.

Tanmateix, hauria d’haver estat el PSOE, com a principal partit de l’oposició, qui presentàs aquesta moció. Entenem que han estat en un interinatge que es perllongarà fins al seu Congrés, però la ciutadania no pot ni es mereix estar esperant que els partits solucionin els seus problemes interns.

La victòria de Pedro Sánchez a les primàries d’ahir hauria d’obrir una nova etapa en les relacions entre les forces progressistes, sobiranistes i independentistes de l’Estat espanyol.

Per això, des de MÉS per Mallorca exigim a PSOE, Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea, ERC, EAJ-PNV, PDeCAT, Compromís, EH Bildu, CCa-PNC i NC que arribin a un pacte de mínims amb el qual desallotjar el PP de la Moncloa i constituir un govern alternatiu que dugui a terme les polítiques imprescindibles següents:

- Derogar les lleis que retallen els drets laborals, socials i democràtics: reforma laboral, decret que limita la sanitat universal, etc.

- Derogar les lleis que ofeguen el finançament i limiten les competències dels ajuntaments i dels consells (Lleis Montoro).

- Aprovar un nou model de finançament de les comunitats autònomes basat en el pacte fiscal i eliminar tota la legislació recentralitzadora. Impulsar un nou pacte autonòmic que suposi la transferència ben dotada de totes les competències no reservades a l’Estat. Respectar el plurilingüisme i a la pluriculturalitat.

- Aprovar un nou REB per a les Illes Balears. Complir els compromisos de l’Estat adquirits amb les Illes Balears, com són les inversos estatutàries pendents o el tren de Llevant i la resta d’actuacions a la xarxa ferroviària.

- Perseguir el frau fiscal i la corrupció. Aprovar una reforma fiscal progressiva.

- Eliminar l’impost al sol i apostar per la implantació d’energies renovables. Prohibir les prospeccions petrolieres i protegir el medi tant terrestre com marí.

- Resoectar el dret de Catalunya a realitzar una consulta democràtica.

- Mantenir la sobirania que se’ns vol retallar amb tractats internacionals com el TTIP, el CETA, el TISA o la directiva Bolkenstein. Apostar per una Unió Europea de les persones i els pobles.