El Consell dóna llum verda a la creació del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany

El protocol de col·laboració entre el Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Llucmajor i la Fundació Toni Catany per crear el Centre Internacional de Fotografia dedicat al fotògraf llucmajorer va rebre el passat dijous el suport de totes les forces polítiques representades en el ple del Consell. El protocol va ser defensat pel vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles davant la presència a la sala del batle de Llucmajor, Jaume Tomàs (MÉS per Mallorca) i de destacats representants de la Fundació Toni Catany, entre ells, Maria del Mar Bonet, Joana Font i Toni Garau, director de la Fundació que vetlla pel llegat del fotògraf.

En la seva intervenció, la consellera de MÉS Mercè Bujosa es felicità perquè finalment “el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany donarà per fi compliment a la voluntat del fotògraf”. També afegí que la futura instal·lació serà un benefici cultural i coherent amb el país. “Estam orgullosos de la feina feta com a MÉS en legislatures passades i que finalment dóna el seu fruit” conclogué Bujosa.

El projecte de col·laboració inclou la compra de la casa natal de Catany; l’elaboració del projecte arquitectònic per executar l’obra; treballs de digitalització del seu arxiu; la revisió del projecte museològic del centre i l’elaboració del projecte museogràfic. L’objectiu és executar durant el 2016 el màxim possible dels 4 milions 300 mil euros d’inversions estatutàries atorgades per l’Estat al Govern de les Illes Balears per a la creació del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany en el conveni de 2009 “per evitar que es perdin”, alhora que es planteja aconseguir una segona pròrroga que permeti acabar les obres i posar en funcionament aquest centre com una “peça més de la política cultural que ha de liderar el Consell”.

Aquesta era una reivindicació històrica de MÉS per Mallorca en la qual ja hi havien abocat els seus esforços Joana Lluïsa Mascaró i Joan Font quan exercien el càrrec de consellers insulars de Cultura i Maties Garcies en el període que ocupà la direcció insular de Cultura.

Revocada la importació de fems

Per altra banda, el ple celebrat el passat dijous aprovà també la revocació definitiva de les operacions d’importació de residus de fora de les Illes Balears. La revocació va anar acompanyada d’un informe jurídic que l’avalava, un informe econòmic que diu que el Consell de Mallorca no ha de fer front a cap indemnització, i un informe tècnic que exposa la situació de les tones de fems pendents d’arribar.

De les 50.000 tones que havien d’entrar enguany de Guiliano i Tufino i d’Irlanda, la revocació n’evitarà més de 20.000 tones. També s’evitarà que arribin 100.000 tones de residus procedents de Roma. Aquesta operació ja estava autoritzada pel Consell de Mallorca i estava en espera que el Govern acabés els tràmits per autoritzar-les. L’única manera d’aturar-la era des del mateix Consell de Mallorca amb la revocació definitiva. En total s’evitarà l’entrada de més de 120.000 tones de residus. Està previst que dia 30 de novembre arribi el darrer vaixell.

El conseller de MÉS Lluís Apesteguía agraí a la plataforma No volem ser el femer d’Europa per encapçalar la lluita de la ciutadania contra la importació de fems a Mallorca. “Aquest és un exemple que amb voluntat política moltes coses es poden assolir, en aquest cas sense pagar indemnitzacions ni augmentar les tarifes” afegí el conseller electe. Apesteguía finalitza afirmant que “aquesta és la primera passa per canviar el model de residus de la nostra illa”.

Mallorca Antitaurina i lliure de transgènics

El plenari celebrat aquesta setmana també aprovà dues mocions presentades pels grups polítics que donen suport a l’equip de govern (PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca i Podem Mallorca). Per una banda, el ple va declarar la institució insular antitaurina i contrària a pràctica de les curses de bous i l’exercici de qualsevol tipus de violència envers dels animals. La moció també recollí la voluntat de que se celebrin curses de bous ni altres espectacles en el que es produeixi la mort a un animal en cap plaça de bous de Mallorca ni de les Illes Balears.

Per altra part, el ple del Consell de Mallorca també va aprovar una moció del PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca i Podem Mallorca per declarar l’illa lliure de cultius transgènics a fi de protegir la identitat del camp de Mallorca.

Nou director-gerent de l’ADU

Finalment el ple del Consell també va aprovar el nomenament del nou director-gerent de l’Agència de Disciplina Urbanística, Bartomeu Tugores. Tugores va ser qui més puntuació va obtenir d’un concurs de mèrits que es va convocar fa uns mesos i va aconseguir la majoria de 3/5 parts del ple de la institució amb els vots del grup socialista, MÉS per Mallorca, Podem Mallorca i El Pi.

Lluís Apesteguía, conseller de MÉS, assegurà que la proposta de Bartomeu Tugores a l’hora de dirigir l’Agència de Disciplina Urbanística era la més arriscada i valenta per a una administració que creu realment en la tasca i responsabilitat d’aquest organisme.