El Consell demanarà més informes sobre la Feixina

Avui la Comissió Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca ha posposat la decisió sobre la Fexina a l’espera d’altres informes tècnics. MÉS per Mallorca té clar que el monòlit «no té cap valor»

Avui la Comissió Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca ha posposat la decisió sobre la Fexina mentre s’esperen altres informes tècnics. MÉS per Mallorca té clar que el monòlit «no té cap valor», però esperarà els informes de la UIB i de l’Ajuntament de Palma. En paraules del coportaveu de MÉS a la institució, LLuis Apesteguia, «hem de ser curosos amb els tràmits, per no donar-li el gust a aquells que volen recriminar que hem fet les coses malament». Apesteguia també ha recordat que la ponència tècnica es va pronunciar a favor de la protecció basant-se en un informe jurídic elaborat pel cap de servei jurídic de patrimoni i que, curiosament, aquest funcionari va ser el número dos de la Conselleria de Cultura amb el Partit Popular quan Joan Rotger era el Conseller de Cultura.

«No temin informes de tipus patrimonial ara mateix», ha explicat Apesteguia, a la vegada que ha assegurat que el principal error que té l’informe jurídic és que informa sense basar-se en cap informe tècnic o patrimonial previ. «Això és inusual. De fet el més lògic és que a la Comissió de Patrimoni es tinguin en compte els informes de patrimoni», ha explicat Apesteguia. «Si anam en contra de la ponència, el més probable és que l’escenari acabi per judicialitzar-se i la Justícia ha donat sempre la raó a les ponències tècniques davant les comissions quan han votat en sentit contrari sense disposar d’informes», ha argumentat el conseller.

Ara s’obre un termini durant el qual el Consell de Mallorca demanarà altres informes de caràcter tècnic i patrimonials a institucions com la UIB, que és una entitat consultiva, i l’Ajuntament de Palma, que és el propietari del monòlit. Amb els informes a la mà es convocaria una altra vegada la ponència tècnica per prendre una decisió. De totes maneres, aquest procés s’allargaria només algunes setmanes, ja que abans del 21 de juliol aquest tema ja hauria de passar pel plenari. «No parlam d’allargar indefinidament l’expedient. Volem fer les coses bé i amb la màxima celeritat possible», ha afegit Apesteguia.

«La posició de MÉS és clara: no veim elements patrimonials que justifiquin la protecció del monument. Cal recordar que això és el que va dir la ponència tècnica el 2015. Ens hem de regir per criteris de tipus patrimonial. Hem retirat els punts per aconseguir tota la informació per prendre una decisió ferma des del punt de vista tècnic», ha conclòs Apesteguia.