El Consell exigeix el retorn dels bous de Costitx

El Consell ha demanat una reunió per tractar el tema, però el ministeri del PP ha dit que "no procede".

;

La institució insular ha demanat avui, una altra vegada, el retorn dels bous de Costitx. Cal recordar que l’any passat MÉS ja va presentar una proposta de resolució en aquest sentit. Es tracta d’una de les peces més importants del patrimoni talaiòtic de l’illa, trobades a finals del segle XIX i que actualment exposa el Museu Arqueológico nacional.

"Volem que el nostre patrimoni estigui a l’illa. No és una demanda desgavellada, és una necessitat. Tenim un patrimoni, a les illes, que és important que cuidem, i des de Madrid no en són conscients. L’únic que fan és llevar-nos les nostres joies, com els bous de Costitx. Per desgràcia, també som una colònia en l’àmbit cultural», ha lamentat el president del Consell, Miquel Ensenyat, a la vegada que ha explicat que el Consell ha demanat una reunió per tractar el tema, però el ministeri del PP ha dit que "no procede". "Una cosa és parlar, que és gratis, i altra és tenir un compromís a totes les institucions de l’estat perquè els bous retornin a l’illa"

Per la seva banda, els portaveus de MÉS a la institució, Lluis Apesteguia i Mercè Bujosa, han explicat que "volem el que està a Madrid i és part del nostre patrimoni. Els bous de Costitx, però també l’Estendard romà de Pollèntia i les armes del Rei en Jaume que es troben a la Real Armeria a Madrid".

Més ha reclamat els bous de Costitx moltes vegades; l’any 2005 al Consell, al parlament, defensat per diputat Antoni Alorda, i el 2008 al Senat amb una proposta del senador autonòmic Pere Sampol. La darrera vegada que varen tractar el tema del retorn dels bous va ser el 2016, amb una proposta de resolució presentada per MÉS i aprovada al ple de la institució insular.