El Consell de Mallorca protegeix el fons d’art de Sa Nostra

La protecció com a bé d’interès cultural regula que les peces de la col·lecció no es poden separar i que qualsevol decisió sobre elles haurà de passar per la Comissió de Patrimoni

El Consell de Mallorca ha declarat Bé d’Interès Cultural el fons d’art de Sa Nostra, datat fins a la primera meitat del segle XX, igual que la col·lecció de numismàtica. "Fins ahir el fons d’art de Sa Nostra hauria pogut ser venut i escampat per tot el món", ha manifestat la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, en referència a la protecció de les obres que foren propietat de Sa Nostra. La declaració fa que les col·leccions BIC siguin protegides de manera sencera, "no podrà haver-hi una moneda en un lloc separada de les altres", per exemple.

Pel que fa a la venda de les obres, qualsevol transacció, a partir d’ara, haurà de tenir el vistiplau de la comissió i el seu permís. "Des del Consell incoam, però això no vol dir que ara ens seguem els propietaris, però sí que hem pogut protegir aquest patrimoni d’interès pels ciutadans, a més de garantir-ne la conservació i saber si les peces van o vénen dins de l’estat espanyol".

Les obres del fons d’art Sa Nostra, datades fins a mitjan segle XX, constitueixen un conjunt artístic únic per la qualitat de les peces, i és una de les millors col·leccions de la pintura local. Inclou obres des del segle XVI –la més antiga– passant per peces signades per l’ arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, Pilar Montaner, Ricard Ankerman, Santiago Rusiñol i Miquel Barceló, entre molts altres autors.