El Consell de Mallorca participa en el projecte per fer front a la crisi humanitària dels refugiats.

El president del Consell de Mallorca Miquel Ensenyat i el conseller del Departament de Desenvolupament Local , Joan Font, han presentat el projecte d’ajuda amb l’illa grega de Quios. Ensenyat ha assegurat que “el poble de Mallorca ha demostrat un cop més que és molt solidari i que confia en la feina que fa més de vint anys porta a terme el Fons Mallorquí de Solidaritat on se’l necessita”.

En una primera fase, el projecte comptarà amb un pressupost de 88.000 € garantits. Actualment ja s’ha arribat a una xifra d’uns setanta mil per tant és possible que quan s’arribi a la xifra pressupostada es pugui obrir una nova línia d’ajuda.

Els objectius generals que s’espera acomplir amb aquesta primera línia d’ajuda a Quios són donar suport al sistema sanitari local amb equipament en primers auxilis, reduir els efectes negatius sobre el medi ambient a través de la millora de la recollida i reciclatge de residus sòlids, millorar el manteniment i la salubritat dels campaments de refugiats i donar suport a l’economia local i al turisme a través de la millora de la gestió de la crisi dels refugiats. Igualment, es contractarà personal local per al manteniment dels camps de refugiats, neteja, aprovisionament d’aigua, reparacions, etc.

En concret, aquest fons econòmic de 88.000 euros serà destinat a comprar equipament mèdic i subministrament de medicaments per proporcionar millor serveis sanitaris als refugiats a través d’organitzacions mèdiques. També s’adquirirà una màquina excavadora per recollir bosses i armilles salvavides de la zona costaners, especialment per poder arribar als trams de la costa més inaccessibles (en particular a la zona est).

El projecte s’ha fet amb una estreta col•laboració amb l’Ajuntament de Quios i especialment amb el regidor encarregat dels refugiats George Karamanis. La gestió sobre el terreny de l’ajuda es portarà a terme a través de l’entitat municipal, concretament la regidoria de Medi Ambient i la regidoria de Sanitat. La compra dels equipaments es faran a Grècia per ajudar la revitalització econòmica del país.
S’espera que els principals beneficiaris d’aquesta línia d’ajuda sigui la població flotant de refugiats, que es calcula sobre una mitjana de 3.000 persones tot i que en els darrers mesos han passat per Quios 140.000 refugiats. De forma indirecte, també es beneficiarà la població local ja que minvarà la pressió sobre el pressupost municipal a causa de la crisi humanitària.