El Consell comença avui el seu debat de política general.

La institució insular ha inaugurat avui matí els dos dies de debat sobre política general amb el discurs del president del Consell Insular. Demà serà el torn dels grups polítics, entre els quals hi ha MÉS per Mallorca, en representació del qual hi intervendrà la portaveu, Mercè Bujosa. El conseller Lluís Apesteguia ha qualificat l’actitud de Maria Salom, que no era al ple d’avui, com a poc respectuosa amb la institució.

El president ha encetat el debat de política general explicant, durant prop de dues hores, la feina feta i la que queda per fer. En el discurs, Miquel Ensenyat ha explicat amb tots els detalls les mancances del Consell i els interessos d’aquesta legislatura. «Un tret identitari d’aquest govern és el compromís i la defensa a ultrança del nostre autogovern. No creim que s’hagi d’aprimar el Consell ni un gram; al contrari, creim que cal potenciar-lo com a institució supramunicipal, més propera al ciutadà», ha explicat.

El president ha fet un recorregut per tots els departaments i ha deixat clar que «en la meva exposició no hi ha triomfalismes; és molt el que volem fer i són moltes les dificultats que tenim, no ho amagarem. I també són moltes les fites aconseguides i les iniciatives que ja estan en marxa en 9 mesos; moltíssimes, diria jo». Miquel Ensenyat ha fet una aproximació més general amb l’objectiu de deixar clar quin és el model que vol per a la institució: «Es tracta d’un executiu format per diferents partits, però amb uns potents denominadors ideològics comuns: el progressisme, l’ecologisme, el feminisme o l’aposta per una democràcia participativa i l’autogovern, per esmentar-ne alguns».

Ensenyat ha aprofundit en totes les conselleries i ha esmentat la necessitat d’enfortir el Consell amb més treballadors per convertir-lo en l’autèntic govern de l’illa. També ha tingut paraules per a la igualtat, ja que el paper de la dona en la institució insular s’ha reactivat amb la posada en marxa de la Direcció Insular d’Igualtat —desapareguda la legislatura passada— i les diferents iniciatives com el Pla d’igualtat o la campanya «Mallorca té nom de dona».

Un dels apartats més rellevants del discurs ha estat el relacionat amb el Departament de Cooperació Local, ja que en el seu paper «d’ajuntament d’ajuntaments», el Consell ofereix tota una sèrie de serveis a les corporacions locals. El president ha parlat de la cooperació en matèria cultural i social, així com de les subvencions per instal·lar i millorar els hidrants als pobles.

Entre els assistents, hi ha hagut diversos batles de MÉS per Mallorca com Andreu Bujosa (Bunyola), Guillem Villalonga (Mancor de la Vall), Liniu Siquier (Búger) i Jaume Tomás (Llucmajor). Aquests municipis fan feina sovint amb el Consell, ja que la corporació insular és l’encarregada de donar subvencions i ajudes als pobles.

El portaveu de MÉS, Lluís Apesteguia, ha explicat que «ha estat un discurs molt detallat, una mostra de la feina que s’ha fet. El president no ha venut fum, sinó que ha ha fet un discurs amb tots els detalls. Ha estat un discurs llarg i dens, però jo crec que és el que cal fer quan feim un debat de política general; explicar les coses de manera minuciosa i oferir a tots els grups polítics la possibilitat de debatre les polítiques que s’estan fent en el Consell; polítiques d’esquerres, ecologistes, polítiques que enforteixen molt el Consell en comparació amb la legislatura anterior». Apesteguía ha continuat lamentat l’absència al debat de la consellera electa Maria Salom, expresidenta del Consell. «En qualsevol cas sí que trobam a faltar la presència de l’expresidenta del Consell. Per respecte a la institució hauria d’haver estat aquí. Sé que ho compagina amb un altre càrrec institucional, però de vegades s’ha de triar i s’ha de saber estar on s’ha de ser», ha explicat el conseller de MÉS.

El segon dia va ser el de les intervencions dels grups polítics. La portaveu de MÉS per Mallorca, Mercè Bujosa, va exposar els èxits de la institució sense cap tipus de triomfalisme i va remarcar que "el Consell de Mallorca és el referent polític de la nostra illa i que la gent senti que és el seu govern és una tasca de tots."

Bujosa, a més, va aprofitar per reivindicar el paper de la dona i de la necessitat d’enfortir el Consell de Mallorca amb més competències i transparència. “Farem desaparèixer la política de pedaços bruts de la institució insular. Treballarem per obrir-nos cap a un nou paradigma polític”, va afirmar Bujosa, a la vegada que va apel·lar a la responsabilitat de l’oposició en la tasca que es duu a terme en la institució.

Una vegada tancats els torns de paraula, el president va contestar els diferents grups polítics.