El Consell atura de manera definitiva la importació de fems de fora

Després de 4 intensos anys de lluita, el Consell, amb MÉS per Mallorca al seu front, atura la importació de fems de fora de les Illes Balears


El Consell de Mallorca va anunciar el passat dimecres que al pròxim ple ordinari de la institució, previst per dia 12 de novembre, es revocaran de manera definitiva les operacions d’importació de residus de fora de les Illes Balears.

Des del Consell asseguren que la revocació anirà acompanyada d’un informe jurídic que l’avala, un informe econòmic que diu que la institució insular no ha de fer front a cap indemnització i un informe tècnic que exposa la situació de les tones de fems pendents d’arribar.

Per una banda, de les 50.000 tones que havien d’entrar enguany de Guiliano i Tufino i d’Irlanda, la revocació n’evitarà més de 20.000 tones. Dia 30 de novembre està previst que arribi el darrer vaixell, per tant, dia 30 Mallorca deixarà de ser el femer d’Europa.

Per altra banda, s’evitarà que arribin 100.000 tones de residus procedents de Roma. Aquesta operació ja estava autoritzada pel Consell de Mallorca i estava en espera que el Govern acabés els tràmits per autoritzar-les. Era una operació vigent, posposada però no tancada. L’única manera d’aturar-la era des del mateix Consell de Mallorca amb la revocació definitiva.

4 anys d’intensa lluita

La paralització definitiva de la importació de fems de fora de les Illes Balears és el resultat de 4 intensos anys de lluita social i política, tant dins com fora de les institucions. Moltes han estat les persones que s’han manifestat, mobilitzat i organitzat per tal d’aconseguir aturar la importació de fems i deixar de ser el femer d’Europa.

Per altra banda, cal recordar que arrel de la denúncia feta per MÉS per Mallorca referent a la relació amb la màfia italiana d’una de les plantes de reciclatge amb les quals l’anterior equip de govern del PP al Consell intentava posar en marxa un contracte per a importar fems, va aconseguir aturar l’arribada de 600.000 tones a la nostra illa.