El Consell assumeix més competències a l’àmbit de serveis socials

Al ple d’avui la consellera de MÉS, Margalida Puigserver, ha recordat que es tracta d’una passa important per convertir el consell en l’autèntic "govern de l’illa"

El ple del Consell de Mallorca ha ratificat avui asumir el traspàs de funcions i competències en matèria de Serveis Socials. Aquesta passa era legalment necessària abans de l’aprovació definitiva per part del Govern de les Illes Balears. Una vegada es materialitzi el traspàs, els serveis que assumirà la institució insular corresponen a la titularitat i gestió de residències i centres de dia. També s’assumiràn els serveis de promoció d’autonomia personal, del finançament de la concertació de places de dependència i dels serveis a persones amb discapacitat en els centres especials d’ocupació.

D’aquesta manera es dona compliment a l’Estatut d’Autonomia, i permetrà gestionar millor les necessitats de la ciutadania des de la proximitat dels Consells Insulars. El traspàs de competències entrarà en vigor administrativament a partir l’1 de gener de 2018.

Concretament, l’acord contempla passar al Consell de Mallorca la titularitat i gestió de la Residència Sant Miquel i el Centre de Dia Oms acompanyada d’un finançament de 4,2 milions d’euros; i la titularitat i gestió del centre d’estades diürnes de Can Clar (Llucmajor) i els serveis de promoció de l’autonomia persona de Son Bru, Can Real i Son Perxana, amb 446.414 euros. A més, inclou el finançament dels consti vinculats a la concertació de reserva i ocupació de places per a gent gran que tengui reconeguda la situació de dependència en centres residencials i centres d’estades diürnes que formen part de la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència, per 13 milions d’euros.

Margalida Puigserver, consellera de Benestar i Drets Socials, ha destacat que el traspàs de competències “suposa un increment qualitatiu en la gestió autònoma dels interessos propis de l’illa de Mallorca en materia de serveis socials”. Segons Puigserver, la uunificació en una sola administració dels centres que tenen les mateixes característiques ajuda a oferir serveis més igualitaris i equitatius pels ciutadans, ja que es poden unificar serveis, sistemes de funcionament i establir uns estàndars de qualitat mínims a tots els centres públics”.

Paralel·lament a aquest increment competencial, el Consell de Mallorca continua negociant amb el Govern ampliar les seves àrees de gestió. El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat ha explicat que les negociacions continúen amb el calendari inicialment previst i l’any 2018 ja podria tancar-se un acord definitiu. “La intenció del Consell es assumir aquestes noves àrees de gestió en 2019. Tot amb l’objectiu fixat d’avançar per tal que el Consell sigui el vertader govern de l’illa”