“El centre comercial de Ses Fontanelles és un atac directe al petit i mitjà comerç de Palma”

MÉS per Palma denuncia que Cort ha atorgat llicència d’activitat comercial sense que s’hagi aprovat el Pla Director d’Equipaments Comercials pel Consell de Mallorca. "És una barbaritat construir un pàrquing de 2.500 places dins la zona humida"

La coalició ecosobiranista MÉS per Palma està frontalment en contra de la llicència d’activitat comercial atorgada ahir pel Consell de Gerència d’Urbanisme amb els vots a favor del PP i el vot en contra del regidor de MÉS per Palma. L’atorgament de la llicència d’activitat és una passa prèvia a la construcció d’un megacentre comercial a la zona de Ses Fontanelles que preveu una ocupació de 82.000 metres quadrats dins la zona humida i la construcció de 2.500 places de pàrquing.

“Dinamitarà tot el teixit comercial de la zona de Ca’n Pastilla, i de tota la Platja de Palma, provocant una sobreoferta i un impacte brutal sobre els petits comerços. Molts hauran de tancar”. El regidor del grup municipal MÉS a l’Ajuntament de Palma assegura que l’oferta comercial quedarà saturada i es perdran llocs de feina al sector. “És molt greu que no s’hagin tengut en compte a l’expedient, entre d’altres, les al·legacions de les associacions representants del petit i mitjà comerç”. 

En aquest sentit, considera precipitat i una greu errada que s’hagi atorgat la llicència d’activitat comercial mentre no s’hagi aprovat el Pla Director d’Equipaments Comercials per part del Consell de Mallorca, un Pla que s’hauria de tramitar amb urgència tal i com reclamen les patronals del petit i mitjà comerç de Palma i de Mallorca.

“L’Ajuntament de Palma té presses per actuar a favor dels interessos privats de l’empresa promotora, ignorant el valor natural de Ses Fontanelles i posant en risc la continuïtat de molts comerços, i de retruc de molts llocs de treball de petites i mitjanes empreses”.

Destrucció total de la zona humida

La previsió de construir fins a 2.500 places de pàrquing, de les quals 2.150 seran soterrades, “és una autèntica barbaritat”. Antoni Verger, regidor de MÉS per Palma alerta un cop més que està en perill la preservació de la zona humida que quedarà fora de l’àmbit d’urbanització. “Hi ha el perill seriós de que les obres per garantir que l’aparcament soterrat no s’inundi, una gran pantalla de ciment d’entre 8 i 10 metres de profunditat, provoquin també la dessecació de la part de zona humida en que s’ha de conservar el Limonium barceloi”. 

L’empresa ha de garantir la preservació de la zona humida així com de la colònia del Limonium barceloi, inclosa dins el Catàleg Balear d’Espècies Amenaçades i d’Especial Protecció. Precisament, pel seu valor ha estat objecte d’un Pla de recuperació (BOIB 65, 13 de maig de 2008) on s’estima que queda una població d’entre 2.600 i 3.700 exemplars en 302 m2. “Ara però, aquesta espècie tan vulnerable està en perill real de ser destruïda totalment”, assegura Verger.