El Brexit: Una mala notícia per a Europa i per a les Illes

És necessari reconstruir el projecte europeu recuperant els valors inicials i aparcant l’austericidi


Des de MÉS per Mallorca es valora la sortida del Regne Unit com una mala notícia per a Europa i per a les Illes Balears, tant des del punt de vista humà com econòmic: milers d’illencs viuen allà, i milers de britànics viuen a les nostres Illes, a part de ser un dels principals emissors de turisme cap a la nostra comunitat.

El Brexit i la decisió sobirana dels britànics deixa en evidència que cal refundar el projecte europeu si no volem que l’exemple s’escampi, i per això és necessari plantejar un nou procés constituent per al vell continent que recuperi els valors de la democràcia, cohesió social, la igualtat i la cooperació, i aparqui les polítiques austericides. Si Europa no canvia radicalment de polítiques, la UE no té futur.

Cal més que mai obrir Europa al present i al futur, no val plorar perquè uns se’n van i mirar cap a un altre costat quan milers que hi volen arribar es deixen morir o són deportats.

A la vegada cal posar en relleu que MÉS per Mallorca està a favor i reivindicar la celebració de referèndums. Aquest és el segon referèndum que fa RU sobre UE (va fer referèndum de permanència el 1975 i sortí 67% a favor. A Espanya no se’n va fer cap el 85. Ni s’espera ara. Així cal reconèixer la tradició i qualitat democràtica del Regne Unit qui ha mostrat que no té por a al dret a decidir de la ciutadania.