El balanç de la temporada d’incendis de 2018 tanca amb la menor superfície cremada en deu anys

El conseller Vicenç Vidal ha dedicat unes paraules de reconeixement al pilot Antonio Alfaro i a la gran tasca de tot l’operatiu


Enguany, la temporada d’incendis tanca amb la menor superfície cremada en deu anys, a més d’estar també per davall de la mitjana dels anys en què no hi ha hagut grans incendis forestals. Així, durant 2018 s’han produït 69 sinistres, dels quals 66 han estat conats (superfície afectada menor a 1 ha), que han afectat 27 hectàrees de superfície, quantitat inferior a la mitjana del període 2009-2017 (98 incendis/any).

Tots aquests sinistres han estat provocats per negligències humanes, excepte el de ses Malloles, que s’ha produït per causes naturals. A l’hora del balanç, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha tingut paraules de reconeixement per al pilot mort en accident aeri el passat juny, Antonio Alfaro, mentre sobrevolava la zona nord de Mallorca: "una temporada marcada per l’ombra de la pèrdua del pilot Alfaro", ha dit Vidal.

A més, el conseller ha parlat de "no abaixar la guàrdia" i ha insistit en la necessitat d’una "prevenció permanent". Finalment, ha volgut fer un reconeixement públic a tot l’operatiu, ja que, segons ell, "aquests darrers dies, finalitzant la campanya, els hem demanat un plus, un major esforç per fer front a la situació de la zona de Llevant".

Per la seva banda, el gerent de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), Joan Ramon, ha recordat que l’època d’alt risc d’incendis va des de l’1 de maig fins al 15 d’octubre, tot i que en aquest balanç es tenen en compte tots els sinistres des del primer dia de l’any. Segons Ramon, "ha estat una campanya d’incendis forestals molt positiva pel que fa a l’estadística dels incendis forestals i estam clarament per davall de la mitjana". Ramon ha dit que "s’està treballant en consolidar i millorar l’operatiu, tant pel que fa a la incorporació de personal com en equipaments, infraestructures, tecnologia, informació i preparació física".