’Desembossa’t del plàstic’, nova campanya per promoure la reducció del seu ús

Està impulsada per l’Ajuntament de Palma amb la col·laboració d’AFEDECO, PIMECO i PIMEM

Comença a Palma la IX Setmana Europea de Prevenció de Residus, amb més de vint actes programats a catorze de municipis de Mallorca i Menorca


Palma, 20 de novembre de 2017.- La nova campanya “Desembossa’t del plàstic” té com a objectiu impulsar la reducció de les bosses de plàstic progressivament. La realitza l’Ajuntament de Palma i compta amb la col·laboració de les patronals del comerç AFEDECO, PIMECO i PIMEM.

La presentació de la campanya, duta a terme aquest cap de setmana, ha donat el sus a la IX Setmana Europea de Prevenció de Residus, en la qual, enguany, per primera vegada, s’hi ha implicat la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca amb el suport d’Ecoembes i els ajuntaments. Des d’avui i fins el 26 de novembre s’han programat una vintena d’accions de sensibilització sobre la prevenció de residus a catorze ajuntaments de Mallorca i Menorca.

“Desembossa’t del plàstic” és una campanya informativa i divulgativa que té com objectiu sensibilitzar la ciutadania i, molt especialment, els comerços, sobre la necessitat de reduir l’ús de les bosses de plàstic, alhora que es donen a conèixer les múltiples alternatives: l’ús de senalles, bosses de tela o de ràfia, biodegradables i compostables, de paper, etc.

Per a aquesta campanya s’han editat un miler de cartells i 10.000 fulletons en català i castellà que un equip d’educació ambiental està distribuint pels comerços de Palma des del mes d’octubre. Hores d’ara ja s’han visitat a XX comerços. En aquestes visites s’entrega el material informatiu i es demana la col·laboració dels comerços per reduir les bosses de plàstic. També se’ls informa que les normatives estatals, europees i autonòmiques preveuen la prohibició de les bosses de plàstic d’un sol ús i que previsiblement aquesta normativa s’aplicarà amb la nova llei de residus de Balears a partir de gener de 2019. Aquesta campanya, per tant, a més de sensibilitzar té com objectiu facilitar la transició dels comerços cap a l’ús d’alternatives a les bosses de plàstic.

De moment ja s’han visitat més de 800 comerços de 26 barris de Palma, on s’han distribuït uns 500 cartells i 3.500 fulletons.

Neus Truyol, regidora d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, ha agraït molt especialment el suport de les associacions de comerciants en aquesta campanya, perquè la seva col·laboració és clau per aconseguir l’objectiu de reduir l’ús de bosses d’un sol ús, i també juguen un paper fonamental per ajudar a sensibilitzar els seus clients i la ciutadania en general.

L’ús massiu de bosses suposa un font de problemes ambientals i la seva reducció és una prioritat per a qualsevol política de prevenció de residus. Les bosses tenen suposen una font de problemes ambientals, molt especialment per als ecosistemes marins on alteren el medi i representen una amenaça per a la fauna marina.

Per aquest motiu l’Ajuntament de Palma ha emmarcat la presentació de la campanya en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus que se celebra a tot el continent entre el 18 i el 26 de novembre des de fa ja nou anys.

A més de l’Ajuntament de Palma, són catorze els ajuntaments que hi participen amb diferents activitats perquè a escoles, famílies i ciutadania en general puguin conèixer les estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membre en aquesta matèria: fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa, fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià del consum dels europeus.

Així ho ha detallat el director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, que ha animat als ciutadans a participar en la Setmana Europea de Prevenció de Residus, “una manera de ser conscient dels residus que generam i l’ús que se’n fa”.

Els tallers es poden consultar a la webde la conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.