Demà dijous es recuperen les emissions del canal Súper 3, el Canal 33 i el 3/24 a les Illes Balears gràcies a l’acció de MÉS al Govern

Biel Barceló: “a partir de demà la ciutadania tindrà una major oferta televisiva en la nostra llengua”


A partir d’aquest dijous (concretament al llarg de la matinada d’avui dimecres a demà dijous) està previst que es recuperin les emissions del canal Súper 3, el Canal 33 i el 3/24 a les Illes Balears. El senyal d’aquests canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) es va deixar de rebre a les nostres illes com a conseqüència de l’entrada en vigor de l’anomenat ‘dividend digital’ i de la decisió del Govern anterior del PP de no prendre cap mesura per garantir la continuïtat de les emissions.

La recuperació del senyal d’aquests canals de la CCMA serà possible gràcies a l’acció de MÉS dins el Govern, que ha treballat per trobar la solució tècnica per fer-la possible. Concretament, s’aconseguirà amb l’aplicació de l’anomenada ‘multiplexació estadística’ al canal múltiplex de titularitat autonòmica, pel qual fins avui emetien IB3, IB3 HD, TV3 CAT i Canal 4. A partir de demà al mateix múltiplex autonòmic s’hi encabirà també el senyal del canal Súper 3 (programació infantil) i Canal 33 (programació cultural), i del canal 3/24 (informatius 24 hores al dia). La multiplexació estadística permet augmentar la qualitat del senyal i/o el nombre de programes o canals de televisió que s’inclouen a un canal múltiplex de TDT. Per tant, l’increment del nombre de canals es farà mantenint-ne la qualitat, especialment de la televisió pública de les Illes Balears, IB3.

El vicepresident del Govern i coordinador general de MÉS, Biel Barceló, afirma: “El Govern actual ha aconseguit recuperar les emissions del Canal 33, Súper 3 i el 3/24, tal i com ens havíem compromès, i gràcies a la col·laboració i al suport tècnic de la CCMA i d’IB3, que els agraïm. D’aquesta manera, els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears podran tornar a gaudir d’una oferta televisiva equilibrada, que havia quedat molt descompensada perquè l’anterior Govern no havia mostrat cap interès en mantenir aquestes emissions després de l’entrada en vigor del dividend digital i de la reorganització de la TDT. Nosaltres en pocs mesos hem estat capaços d’arbitrar la solució tècnica i fer les passes necessàries per poder veure més programació televisiva en la nostra llengua”.

Per la seva banda, la consellera de Participació, Transparència i Cultura, Esperança Camps, ha explicat: “La restitució de les emissions dels canals de la CCMA és una manera d’anar completant l’ecosistema comunicatiu en català a les Illes Balears, i és fonamental en el procés de normalització de la nostra llengua. I, a la vegada, és també una manera de continuar normalitzant les relacions institucionals amb Catalunya, que mai haurien d’haver estat trencades”.

Els canals de la CCMA suposen una oferta televisiva en la nostra llengua complementària als canals generalistes que ja rebem: IB3 i TV3 CAT. En concret, a partir d’ara hi haurà més informació de qualitat durant 24 hores al dia, més programació cultural i més programació infantil. Des del Govern remarquen que es garantirà la qualitat d’IB3 i d’IB3 HD, i valoren positivament que els canals de televisió públics en llengua catalana col·laborin entre ells per tal de garantir una major pluralitat informativa i per tal de fer avançar la presència i l’ús social de la nostra llengua.

Durant els darrers mesos la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic, l’empresa pública Multimèdia, l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (IB3) i la CCMA han col·laborat per enllestir la solució tècnica que ha permès recuperar el senyal dels canals esmentats. Avui el vicepresident Barceló, la consellera Camps i el director general d’IB3, Andreu Manresa, han supervisat les proves tècniques per posar en marxa la multiplexació estadística. Al llarg dels propers dies els tècnics treballaran, en període de proves, per tal d’estabilitzar les emissions i garantir el funcionament correcte del múltiplex estadístic.


Un tècnic explica al vicepresident Biel Barceló i a la consellera Esperança Camps el funcionament del múltiplex estadístic


El director general d’IB3, Andreu Manresa, amb el vicepresident Barceló, la consellera Camps i el director general de Desenvolupament Tecnològic, Benjamí Villoslada