Defensam declarar el Canal de Menorca Lloc d’Importància Comunitària

Biel Barceló explica que aquesta mesura, inclosa en una ordre del Ministeri de Medi Ambient pendent d’aprovar, protegiria les aigües entre Mallorca i Menorca de les prospeccions petrolíferes


El Grup Parlamentari MÉS reiterarà al Parlament la proposta per donar suport a la declaració del Canal de Menorca com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC), una figura de protecció de la Unió Europea (UE). El Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient inclou aquesta proposta de declaració en l’esborrany d’una ordre que preveu enviar a la Comissió Europea la petició d’ampliar la protecció de determinats espais naturals d’arreu de l’Estat.

Des del Grup MÉS tornaran a presentar la proposta al Parlament després que el passat dijous el PP rebutjàs, de manera inexplicable, una esmena presentada per David Abril en aquest sentit. Des de la formació d’esquerres i sobiranista incideixen en el fet que la petició de declarar LIC el Canal de Menorca està avalada pel Ministeri de Medi Ambient, i que aquesta declaració preservaria les aigües situades entre Mallorca i Menorca de les prospeccions petrolíferes previstes en aquesta àrea (el projecte de l’empresa Spectrum), i que són rebutjades unànimement per part de la societat de les Illes Balears.

El portaveu del Grup Parlamentari MÉS, Biel Barceló, ha afirmat: “s’han de seguir explorant totes les vies (polítiques, diplomàtiques, judicials...) per aturar les prospeccions petrolíferes”. I ha instat el Govern i el PP de les Illes Balears a mantenir la coherència amb els plantejaments contra les prospeccions.

El ministre Arias Cañete ja ha preparat un esborrany d’ordre on es pot llegir: "De conformitat amb el que estableix la Llei 42/2007, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, es proposa a la Comissió Europea, a través del Ministeri d’Afers Exteriors, la inclusió dels espais marins sistema de canons submarins occidentals del golf de Lleó, Canal de Menorca, volcans de fang del Golf de Cadis i Banc de Galícia en la llista de Llocs d’Importància Comunitària (LIC) de la Xarxa Natura 2000 ". En el cas del canal entre Mallorca i Menorca, el ministeri d’Agricultura i Medi Ambient proposa la màxima protecció a 3.353,4 quilòmetres quadrats. La UE prohibeix les prospeccions en les franges declarades d’interès comunitari (LIC).