Davant la inacció de l’Estat, el govern elaborarà una llei per ampliar la protecció de Cabrera

S’han detectat espècies i hàbitats de profunditat encara no representats en les xarxes de protecció d’espais marins d’àmbit autonòmic i estatal


La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca es reuneix amb Oceana per començar una segona ronda de contactes
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, s’ha reunit avui amb Ricardo Aguilar, director de Ciència d’Oceana a Europa, i Marta Carreras, científica marina de l’entitat, per tractar de l’ampliació del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag Cabrera. Comença així una segona ronda de contactes després que el Govern hagi decidit, atesa la interinitat de l’executiu estatal, començar l’elaboració de la llei que possibilitarà aquesta passa i que s’haurà d’aprovar en el Parlament, perquè després tres diputats de les Illes Balears defensin aquesta iniciativa a les Corts espanyoles, tal com ja va passar fa 25 anys en la declaració del Parc.

S’engega així una segona via alternativa que s’utilitzarà sempre que l’Estat no executi la sol·licitud que el Consell de Govern li va remetre al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, l’agost de l’any passat, perquè iniciàs el procediment corresponent per proposar al Consell de Ministres l’ampliació dels límits geogràfics del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera. La Conselleria també ha traslladat aquesta petició a l’Organisme Autònom de Parcs Nacionals (OAPN).

Oceana s’ha ofert a col·laborar amb la Conselleria aportant informació i exercint pressió sobre OAPN perquè agiliti el procediment. La proposta és passar de les 10.021 hectàrees protegides actualment a 90.000, amb la intenció d’albergar un gran santuari de cetacis al sud de l’arxipèlag, lloc de gran importància per a aquestes espècies. El Parc es convertiria així en el més gran de l’Estat i el segon de la Mediterrània.

Aquesta petició està motivada pel fet que en l’àmbit marí adjacent al Parc s’han detectat espècies i hàbitats de profunditat encara no representats en les xarxes de protecció d’espais marins d’àmbit autonòmic i estatal.

A les portes del 25è aniversari de la declaració del Parc Nacional Maritimoterrestre de l’Arxipèlag de Cabrera el Govern referma el compromís amb la protecció del territori i la defensa dels valors naturals de les Illes Balears.