Coordinació amb els municipis davant la situació de prealerta per sequera

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca reuneix ajuntaments i consells insulars per explicar les mesures que s’han de prendre


El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha presidit la reunió informativa amb els ajuntaments i els consells insulars per exposar-los quina és la situació davant la prealerta per sequera, un estat que és habitual a les Illes Balears “el mes d’agost, que desapareix amb les pluges de la tardor i que ara es dóna en un moment en què s’haurien de recarregar els aqüífers”.

Es tracta, per tant, del moment idoni per prendre mesures des de tots els àmbits i totes les administracions, que es podrien relaxar o desactivar en el cas que plogui. La previsió i la coordinació són essencials, en aquest cas, tenint en compte que els ajuntaments són els encarregats de la distribució de l’aigua als municipis, alguns dels quals registren pèrdues considerables a la xarxa.

Per això, el conseller els ha exposat les mesures que durà a terme; els ha proporcionat ordenances tipus, bans i ajuda per redactar el pla d’emergència per sequera que totes les localitats de més de 20.000 habitants haurien de tenir, i els ha proposat mesures diàries que pot dur a terme cada consistori. Així mateix, els ha oferit els mitjans tècnics del Govern per assessorar-los i acompanyar-los. Per als casos de les pèrdues, el Consell de Mallorca s’ha compromès a treure una línia d’ajudes encaminades a solucionar aquest tipus de situacions, que es donen per diferents factors, tot i que ha reconegut que per a les fuites superiors al 30 % s’haurien de prendre mesures immediates.

El conseller Vidal ha manifestat que “les unitats de demanda són diferents, i cada ajuntament decidirà quines mesures du a terme”, com ara la conscienciació ciutadana i la detecció de fuites segons la peculiaritat del sistema, i ha lamentat que les Illes Balears tenguin una “planificació hídrica deficient”. En aquest sentit, ha recordat que a “les infraestructures bàsiques de distribució d’aigua en alta estan dibuixades des de fa més de quinze anys”, i que arribar fins a Manacor, per exemple, té un cost de vint milions d’euros. “Comparin amb els cent milions del Palma Arena”, ha dit Vicenç Vidal.

Els presents a la trobada han agraït que es prenguin mesures preventives amb temps, i han demanat a la Conselleria que avisi de qualsevol canvi de situació.

La trobada ha tengut lloc a la seu de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), a Palma.