Complim objectius. Ara cal fer molt més

El repte és millorar la coordinació i aconseguir un finançament just per continuar amb la política al servei de la ciutadania


El balanç d’aquests primers sis mesos és positiu, primer perquè hem mirat de dignificar la política, amb mesures que s’han dit de «rescat» de la ciutadania. Mesures que també rescaten el sentit de la política: servir a la gent. Exemples d’això són el retorn de l’assistència sanitària a tothom amb la targeta sanitària gratuïta, la renda social, els programes de beques, o l’increment de pressupost educatiu

Només pel fet que posem damunt la taula polítiques públiques i recursos perquè qui no té ni el més bàsic tingui les necessitats mínimes cobertes, per a MÉS ja val la pena fer part d’aquest govern i aquests acords.

Ho hem fet amb pocs recursos (cal recordar que si no fos per la pujada d’impostos i l’impost turístic, el pressupost de despesa de 2016 seria menor que el de 2015!) i en lloc de queixar-nos i de fer retallades com feia Bauzá, hem actuat: hem reclamat a l’Estat a qui ens pertocava i hem fet una política fiscal perquè pagui més qui més té.

Els doblers són els que fan possibles les polítiques, així pel que fa al finançament, treballarem per constituir amb la societat civil un front ample de reivindicació d’una fiscalitat justa entre les Illes Balears i Espanya, perquè governi qui governi a Madrid, ens sentin.

Ho hem fet amb diàleg. Ahir el PP ens acusava de governar «a cop de decret» però duim una legislatura en què en l’àmbit parlamentari s’han consensuat en quatre mesos més iniciatives entre tots els partits (i hi ha 7 grups!) que en tota la legislatura de Bauzá. Per a les principals iniciatives en l’àmbit de Govern, s’ha parlat amb tots els actors implicats, això sí: no són els de sempre: ens reunim i acordam amb empresaris, representants dels treballadors (sindicats), entitats socials, ecologistes. Volem fer polítiques d’esquerres, i al mateix temps som conscients que governam per a tothom i volem escoltar i treballar amb tothom.

Amb aquest diàleg i amb grans acords que volem canviar també el model econòmic, que és el bessó per canviar el model de societat: si volem una societat més justa i igualitària, necessitam un sistema econòmic diversificat, i que generi no sols beneficis per a uns pocs, sinó prosperitat compartida.

L’impost turístic és una peça d’aquest canvi necessari, el decret llei de mesures urgents en matèria urbanística també, i n’han de venir més. El debat sobre aquest canvi de model econòmic, que té molt a veure amb la saturació turística i ecològica de les nostres illes, és inajornable. La recuperació de les polítiques mediambientals (que havien desaparegut de l’agenda pública) i la lluita de veres, contra les prospeccions petrolíferes,

ÉS un govern decent, que creu en la transparència i l’ètica en la gestió pública, i per això duim endavant també la que va ser una de les propostes de MÉS abans del 24M: l’oficina anticorrupció, una proposta que vàrem treballar amb Raül Burillo justament per evitar que hi hagi ni més casos Nóos ni més Son Espases.

Aixi podem dir que el Govern del Canvi està impregnant de MÉS en gran mesura, perquè els #AcordsPelCanvi recullen la majoria de les propostes de la nostra formació. A més té és un govern estable que compleix objectius, s’aproven pressupostos i lleis. I malgrat tot, també feim autocrítica:

- El pacte és un pacte cohesionat i funciona bé, tant entre els socis de govern com entre els partits que donen suport al Pacte, però de vegades funcionam amb massa renou.

- No sempre hem encertat en els nomenaments, sobretot quan es confonen interessos i perfils més de partit que d’idoneïtat.

- Hem de traslladar millor a la ciutadania la dificultat de dur endavant determinats compromisos (com amb educació) després dels 4 anys de més dures retallades i imposicions de la història: retallar és fàcil, construir i fer noves polítiques i serveis no ho és gens. I l’actual sistema de finançament, que perjudica greument les Illes Balears, ens ho posa encara més difícil.

- Queda molt camí a fer pel que fa a la coordinació amb altres administracions, tant pel que fa als consells com els Ajuntaments, però miram d’evitar a les duplicitats.

Reptes per al proper període de sessions:

Tramitació i aprovació de la renda social
Tramitació i aprovació de l’Impost del Turisme Sostenible
Convalidació i tramitació com a projecte de llei del decret llei de mesures territorials

Ara hem de fer molt MÉS. Hem d’accelerar els canvis que estiguin al nostre abast, i hem de ser MÉS reivindicatius que mai per reclamar a l’Estat allò que ens pertoca per poder complir els canvis que depenen d’un finançament just.

Tothom ha de ser conscient que per poder complir la resta de compromisos dels #AcordsPelCanvi caldrà aconseguir sí o sí un finançament just per al nostre país. Aquesta ha de ser la batalla principal dels propers mesos.