Campomar: "Volem garantir que les nostres costes tenguin un futur sostenible. Per això, tothom ha de fer un ús responsable"

MÉS per Mallorca presenta una proposta parlamentària de col·laboració entre municipis i Delegació de Govern per acabar amb les molèsties de les Party Boats que fan un renou excessiu

La diputada Joana Aina Campomar de MÉS per Mallorca, juntament amb els regidors de Palma, Neus Truyol, l’assessor de districte de la Platja de Palma, Miquel Àngel Contreras, el regidor de Capdepera, Pere Fuster i el regidor d’Esquerra Oberta de Calvià, Rafel Sedano han presentat avui una Proposta No de Llei (PNL), amb mesures concretes per acabar amb les molèsties que ocasionen les embarcacions recreatives amb música que sona a un volum excessiu al litoral de les Illes Balears.

A la roda de premsa s’ha destacat la feina feta per la Conselleria de Medi Ambient modificant la Llei d’Avaluació d’Impacte Ambiental amb l’objectiu de prohibir la presència d’embarcacions recreatives amb música a tots els espais marítims amb rellevància ambiental, tal com ha destacat la diputada de MÉS per Mallorca.

Campomar ha explicat com aquesta proposta, presentada avui cerca donar una passa més, ja que les Party Boats s’exerceixen la seva activitat a tota la costa, no només a espais protegits. La PNL pretén posar fre a les molèsties generades per les Party Boats a qualsevol indret de les Illes. "Volem garantir que les nostres costes tinguin un futur sostenible. Per això tothom ha de fer un ús responsable", ha assenyalat Campomar. Per aconseguir-ho, ha explicat que és necessària la col·laboració de Delegació de Govern i també de tots els diferents municipis que registren queixes pel fort renou que generen aquest tipus d’embarcacions. Mitjançant un protocol de col·laboració, un conveni o un acord es podria vigilar i controlar aquest renou, ha comentat. En aquest marc s’ha de crear, segons la PNL, una comissió tècnica per tal d’estudiar els canvis normatius necessaris tant pel que fa al nivell de determinació de la contaminació acústica, com de la seva inspecció i sanció.

La PNL també insta al Govern espanyol, d’acord amb el que preveu l’article 32.17 de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears a transferir la competència de Costes. "L’estat espanyol només la veu com una font d’ingressos, per això és tan urgent tenir les competències per protegir-la, com sempre hem demanat des de MÉS per Mallorca, ja que som una comunitat amb molts km de costa -concretament 910- que hem de poder protegir", ha assenyalat Campomar.

La regidora de Palma, Neus Truyol ha valorat molt positivament la proposta. "Una de les problemàtiques que tenim és la contaminació acústica i els ajuntaments no tenim competència en aquest àmbit. Per això necessitem que es posin d’acord per prendre mesures. Aquest estiu hem rebut com a mínim uns 12 d’incidents a Palma. És important aquesta voluntat de voler combatre aquest tipus d’accions, ja que són un exemple d’una mala activitat turística. Turisme de sol i gatera que posa en perill el model econòmic cap al qual volem anar"

Per la seva banda el regidor d’Esquerra Oberta de Calvià, Rafel Sedano també s’ha mostrat molt satisfet amb la PNL. Sedano ha recordat que al seu ajuntament el seu grup va presentar una moció en aquest mateix sentit que va ser aprovada al ple. "Entenem que les activitats d’excessos s’han de regular, per això demanam a l’estat que s’impliqui en qüestions que són competència seva. És la línia correcta per poder anar trobant solucions a greus problemes per la ciutadania i en especial als municipis de costa", ha assegurat.