Biel Barceló: «Les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya som tres nacions polítiques que tenim molts interessos en comú»

El vicepresident del Govern reclama més cooperació política entre els tres països «per millorar la vida dels ciutadans», per tancar, juntament amb el vicepresident català, Oriol Junqueras, i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, la jornada «L’Hora de les Decisions», celebrada a València


El vicepresident Biel Barceló ha tancat aquest dijous, juntament amb el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, i amb el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, la Jornada Internacional sobre Finançament i Infraestructures de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani (EURAM), que s’ha celebrat a Ciutat de València, amb el lema ‘L’hora de les decisions’. A la jornada, que ha estat organitzada per l’Institut d’Economia i Empresa Ignasi Villalonga, s’han debatut qüestions com ara la necessitat d’impulsar el corredor mediterrani d’infraestructures, de descentralitzar la gestió dels aeroports o de comptar amb un model de finançament just que tracti amb justícia els territoris que integren l’EURAM.

En la seva intervenció, Biel Barceló ha afirmat: «Les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya som tres països, tres nacions polítiques, que compartim moltes coses, que tenim molts interessos en comú i als quals ens convé cooperar políticament per millorar la vida dels nostres ciutadans i ciutadanes». Ha explicat que els tres territoris constitueixen «un eix econòmic de primer ordre en el marc de l’Europa Mediterrània», i ha fet una crida a potenciar-lo per tal de generar «més dinamisme, més prosperitat i més benestar».

El vicepresident ha assenyalat l’«obstacle» que suposa per als interessos comuns entre els tres països «la conepció nacionalista i centralista que domina l’Estat espanyol», que «ha jugat sempre en contra les infraestructures estratègiques dels nostres territoris, com ara el corredor mediterrani, o amb la posició contrària a la descentralització dels nostres aeroports». I ha afegit que «en el cas de les Illes Balears, a més, ha menystingut sempre la nostra realitat insular, que ens perjudica en tantes coses i que no ha estat mai suficientment compensada per l’Estat».

També ha incidit en el problema del finançament: «És particularment sagnant el tractament fiscal que reben els nostres territoris per part de l’Estat, i que ens ha condemnat històricament a tenir un mal finançament que perjudica els nostres serveis públics: el nostre sistema educatiu, la nostra sanitat pública, els nostres serveis socials. No em estar de recordar que els nostres països són els qui més pagam i els qui manco rebem».

Biel Barceló ha assenyalat que «el repte clau que hem d’afrontar és tenir una visió comuna i un relat comú que ens permeti col·laborar políticament des de la convicció que hem d’aspirar a una millora de la capacitat de decisió dels nostres respectius països, i que ho hem de fer des del respecte i el reconeixement mutu».

El vicepresident també ha transmès, en la línia de la declaració aprovada recentment al Parlament a instàncies de MÉS per Mallorca, «la voluntat del poble de les Illes Balears que la Generalitat de Catalunya i l’Estat espanyol estableixin un diàleg franc i obert per trobar solucions polítiques, i no judicials ni repressives, a les reclamacions legítimes del poble de Catalunya». I hi ha afegit: «Solucions que qualsevol demòcrata convindrà que han de passar necessàriament pel pronunciament democràtic de la ciutadania».

Biel Barceló ha conclòs la seva intervenció afirmant: «Les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya hem de defensar junts el corredor mediterrani d’infraestructures, el corredor mediterrani cultural... I també hem de defensar el nostre espai com un corredor mediterrani de reivindicació de radicalitat democràtica i d’aprofundiment d’autogovern i de solidaritat i cooperació internacional que sigui un referent per al conjunt de pobles d’Europa. Junts feim més força, serem més pròspers, farem avançar més les nostres aspiracions d’autogovern i participarem més decisivament en la construcció de l’Europa democràtica i dels pobles que vol la majoria de la ciutadania».