Biel Barceló aconsegueix un acord amb el ministre d’Energia per cofinançar la millora de la banda ampla a les Illes Balears

El vicepresident del Govern també ha reclamat a Madrid les inversions estatutàries pendents


El vicepresident del Govern i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, i el ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, han acordat cofinançar el desenvolupament de banda ampla a les Illes Balears. El ministre s’ha compromès a invertir una part dels fons europeus addicionals que s’assignen a l’Estat en la millora de les infraestructures de banda ampla, juntament amb el Govern de les Illes Balears. Es donarà prioritat aquelles zones amb menor cobertura, com és el cas de Formentera i Eivissa. El vicepresident espera concretar aquest compromís al llarg de «les properes setmanes o mesos».

Després de la reunió mantinguda aquest dimecres amb el ministre, Barceló ha declarat que les Illes Balears «no podem quedar enrere ni per a la competitivitat de les empreses ni per donar servei als particulars».

D’altra banda, el vicepresident Barceló ha reclamat al ministre Nadal que l’Estat compleixi amb les inversions estatutàries pendents, entre d’altres, les conveniades per a la Platja de Palma, a Mallorca, i per a s’Enclusa, a Menorca, tot i que en aquest punt el ministre s’ha escudat en les «dificultats pressupostàries» i no ha avançat cap compromís concret.

No obstant això, el ministre sí ha acordat amb el vicepresident l’execució d’un pla d’eficiència energètica especialment dirigit a les zones turístiques, aprofitant també finançament de la Unió Europea. Barceló ha destacat que «això suposarà una reinversió per millorar les zones turístiques, i a més podrem orientar una part de l’activitat del sector de la construcció cap a la rehabilitació per millores en l’eficiència energètica».

A banda d’aquest aspecte, el vicepresident ha plantejat la necessitat d’efectuar inversions extres per rehabilitar les zones turístiques madures de Sant Antoni de Portmany, Palma i Calvià, actuacions que el ministre ha derivat a una segona fase a partir de l’any 2018.

En la reunió mantinguda a Madrid s’ha abordat també la qüestió del lloguer turístic. Biel Barceló ha reivindicat les competències pròpies de les Illes Balears per legislar en matèria de turisme, i ha afirmat que «l’Estat reconeix la necessitat de fer una regulació». El ministre Nadal ha avançat que l’Estat s’encarregarà de regular la part tributària i fixarà un seguit d’obligacions tributàries als lloguers que es comercialitzin principalment a través de plataformes digitals. «Quan aquesta mesura es posi en marxa tindrem més eines per posar en ordre en aquest sector. És positiu que l’Estat fixi aquestes obligacions, també Canàries ho ha reclamat, i hem instat al ministre a fer aquesta actuació el més aviat possible», ha declarat Barceló.

[ÀUDIO] Declaracions del vicepresident Biel Barceló després de la reunió amb el ministre Nadal