Benestar i Model de Ciutat invertiran 800.000 euros per a la compra directa d’habitatges destinats a lloguer social

Les dues àrees posen en marxa la tramitació administrativa perquè pugui ser una realitat enguany

Mercè Borràs: “L’emergència social en aquests moments se centra en les dificultats per accedir a un habitatge per un preu assequible”

Antoni Noguera: “Hem d’actuar amb contundència per fer front a l’especulació immobiliària i la pressió del lloguer turístic que està causant una pujada exponencial dels preus dels lloguers a Palma"


Estem en un moment decisiu per al futur de la ciutat i per aquest motiu estem duent a terme polítiques per a garantir l’accés a l’habitatge. L’objectiu de les dues àrees de l’Ajuntament de Palma, encapçalades pels regidors de MÉS per Palma Antoni Noguera i Mercè Borràs, és afrontar una realitat complexa com és la dinàmica del mercat immobiliari que està causant vertaders problemes, precisament, d’accés a l’habitatge. Antoni Noguera, tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, recorda que la regidoria disposa d’un estudi sobre l’habitatge i com les dinàmiques turístiques estan afectant directament als preus dels lloguers.

“Necessitam solucions concretes i contundents per garantir l’accés a tothom a un habitatge i una planificació que permeti una activitat turística sostenible a Palma”, ha insistit Noguera. En aquest sentit, l’àrea de Model de Ciutat ja ha presentat un paquet de mesures que inclouen potenciar la feina de l’Oficina Antidesnonaments, accions encaminades a mitigar els fenòmens que augmenten el preu de l’habitatge com és la regulació del lloguer turístic i la moratòria d’hotels, la reserva de sòl en la revisió del PGOU, així com també l’optimització del parc d’habitatges municipals.

En aquesta darrera mesura, s’inclou el parc d’habitatges existent amb la rehabilitació d’habitatge públic desocupat, com ja s’està fent al Camp Redó. Així com també la potenciació del programa de ’Palma Habitada’ i la compra directa d’habitatge destinat al lloguer social.

En aquest mateix sentit, l’àrea de Benestar i Drets Socials, encapçalada per Mercè Borràs, ja hi ha estat fent feina i en aquests moments ja té gairebé enllestida la redacció dels plecs tècnics i administratius per dur a terme la compra directa d’habitatges per valor de 500.000 euros. Per la seva part, l’àrea de Model de Ciutat sumaria 300.000 euros més a aquesta inversió per tal d’arribar als 800.000 euros en total. Aquests doblers permetrien adquirir aproximadament entre 10 i 15 habitatges.

Borràs alerta que “l’emergència social se centra en les dificultats d’accedir a un habitatge a preus assequibles, una situació que complica més encara la situació per a la majoria d’ usuaris de serveis socials, afectats per la precarietat laboral i la cronificació de la pobresa”. En aquest sentit, cal recordar que l’estudi d’habitatge evidenciava un increment del preu de lloguer exponencial: en els darrers 4 anys el preu del lloguer de l’habitatge ha Palma ha crescut un 40%, per tant, un 10% anual. Això, tenint en compte la renda de les llars, “estam xerrant que una família ha d’invertir com a mínim un 36% dels ingressos nets mensuals a pagar el lloguer”.

Una conseqüència evident d’aquesta realitat és l’augment dels expedients que ha gestionat l’Oficina Antidesnonaments en quant a desnonaments per impagaments de lloguers: en un any s’han disparat un 60%.

Noguera ha conclòs que, per tot això "es fa necessari que aquest equip de govern analitzi bé les dades, les expliquem a la ciutadania, i entre tots prenguem les decisions correctes per intentar aturar una tendència perillosa, que afecta a la vida de moltes persones i famílies que no poden pagar un habitatge. L’habitatge és una qüestió de dignitat, és un dret universal, i hem de començar a actuar com a ciutadans i coma governants”.