Balears, líders ens feina precària

En relació a les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), des del Grup MÉS asseguren que no hi ha sortida possible de la crisi econòmica si no hi ha un treball digne.

El Grup Parlamentari MÉS, tot i el positiu el descens de persones en situació d’atur reflectit a les dades de l’EPA corresponents al darrer trimestre de 2014, recorden que aquestes dades són possibles gràcies a que les Illes Balears som a l’avantguarda de l’Estat en l’empitjorament de la contractació laboral i les condicions de feina.

El diputat del Grup MÉS, David Abril, ha assegurat que “els registres del SOIB (83.560 aturats els desembre) i els de l’EPA (111.400) es comencen a ajustar, però ni un ni altre reflecteixen allò que la gent sent i pateix: l’increment brutal de la precarietat i la temporalitat”.

“Sortir de la crisi vol dir tenir la possibilitat de viure dignament, i això, amb els tipus de feina que s’estan creant, no és possible”, ha recordat Abril, qui també ha reclamat una modificació dels registres estadístics perquè contemplin les hores treballades i no sols el nombre de contractes creats o les altes a la Seguretat Social. En aquest sentit, el diputat ha assegurat que “no és el mateix fer 4 hores de feina a la setmana que 40, però estadísticament són el mateix. Convé recordar que els contractes de menys d’una setmana s’han incrementat gairebé un 50% en el darrer any”.

Des del Grup MÉS han posat de manifest que l’estadística del darrer quadrimestre de l’any és millor que la primera. Segons David Abril “això és degut a que la temporada s’allarga al final de l’estiu, però s’escurcen els mesos d’hivern, on la cosa està baix mínims fins Pasqua en termes d’ocupació”. En relació a aquesta problemàtica, Abril ha dit que “és insostenible que amb els rècords de turistes que hem batut no siguem capaços de davallar de les 100.000 persones aturades en temporada alta i el 19% d’atur en temporada baixa”.

“És brutal la pèrdua de població activa a Balears del tercer al quart trimestre, amb 43.200 persones menys, la qual cosa vol dir que tornam a la figura de la gent que ve de fora a fer feina només de temporada i després torna a casa seva, tal i com passava als anys 60 i 70”.

Segons Abril, “enlloc de tanta celebració el que hauria de fer el PP és treballar perquè un context macroeconòmic positiu servís per compensar els profunds desequilibris socials existents, però Bauzá insisteix en fer decrets-llei per donar facilitats als grans hotelers sense posar-los condicions, i cap decret llei per a les cambreres de pisos o recepcionistes”.