Balboa: "La cultura democràtica implica la ciutadania en la presa de decisions que tenguin a veure amb el benestar del poble”

La consellera de Cultura anuncia les mesures per recuperar la dignitat de les persones represaliades pel franquisme


El coordinador de MÉS per Mallorca, Guillem Balboa, i la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, han fet balanç de les iniciatives de la formació ecosobiranista en cultura democràtica. Balboa ha explicat en roda de premsa aquest dissabte que les accions de MÉS per Mallorca estan impregnades de cultura democràtica, presents tant en el dia a dia del partit com en les institucions on governa.

“La cultura democràtica implica la ciutadania en la presa de decisions que tenguin a veure amb el benestar del poble. I això va des de decidir sobre la vorera del carrer a recuperar la memòria històrica”, ha apuntat el coordinador de MÉS per Mallorca. En aquesta línia, Balboa ha recordat que actualment a l’estat espanyol encara hi ha instaurat un règim de la por, “que amenaça als artistes per escriure cançons i manté injustament empresonades deu persones”. “S’ha obert un període de certa esperança amb el canvi de govern a l’Estat que no ens agafarà passius. Insistirem que és el moment de derogar la Llei mordassa de manera urgent perquè no la podem tolerar per més temps”, ha afegit Balboa.

El coordinador de la formació ecosobiranista ha valorat de manera molt positiva la feina feta des de la Conselleria de Cultura en matèria de recuperació de la memòria democràtica i l’obertura de fosses, un pilar fonamental per seguir avançant en la creació de cultura democràtica. Balboa ha alertat, però, que aquest camí recorregut pot estar en perill la pròxima legislatura si no governen les forces del canvi.

Creació de censos per recuperar la dignitat

La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha anunciat en què consisteixen dues de les mesures que es posen en marxa aquest any: el cens de víctimes de la Guerra Civil i dictadura franquista i el cens de símbols, llegendes i mencions honorífiques franquistes. Tur ha destacat el consens assolit per arribar a posar en marxa aquestes iniciatives: “tots els grups parlamentaris han fet renúncies i aportacions, i això és garantia de continuïtat. Aquest consens és un exemple a l’estat espanyol”.

Amb el Cens de símbols, llegendes i mencions honorífiques franquistes es recorreran els diferents espais on es té notícia de l’existència de símbols franquistes per així recopilar la informació necessària per al cens. “La primera passa ha estat enviar una carta a tots els municipis de Balears perquè fessin una relació. Tenim una vintena de respostes que ens demostren que no queden gaires símbols, però que encara en tenim”, ha explicat Tur.

Respecte al cens de víctimes, la consellera ha explicat que l’objectiu és recollir les persones assassinades, empresonades, exiliades, professionals depurats, víctimes de bombardejos... “Aquest cens és molt important i tenim molta feina feta per part d’historiadors i associacions de memòria històrica. Unes associacions que han fet una feina magnífica i han dut la flama quan les institucions no hi eren. No puc deixar d’agrair la feina feta per elles”, ha destacat Fanny Tur.

Tur també ha subratllat la immensa necessitat de “fomentar la visibilitat del paper silenciat de les dones en la lluita per les llibertats democràtiques”. A més, ha destacat la responsabilitat institucional de “creuar les històries de la gent represaliada i les seves famílies en les diferents illes”.