Arrenquen les obres d’electrificació de la línia ferroviària Enllaç-sa Pobla

Biel Barceló: «El Govern avança cap a la mobilitat sostenible, amb menys emissions i amb una millora del servei de transport públic per a la ciutadania»


Avui ha tingut lloc l’acte d’inici de les obres d’electrificació de la línia ferroviària Enllaç-sa Pobla, amb la participació de membres del Govern, del Consell i batles i batlesses dels municipis pels quals transcorre aquesta línia de tren.

Aquest projecte, unit al que ja va començar el 28 de juny per electrificar el tram de tren fins a Manacor, és una obra estratègica dels #AcordsPelCanvi, que ha d’ajudar a fer que de cada vegada siguin més els usuaris que utilitzen el tren, i que ho facin de la millor manera: amb més comoditat, més rapidesa i més garanties per al medi ambient. Amb l’electrificació, el trajecte sa Pobla-Palma, que actualment dura prop d’una hora, serà deu minuts més curt.

El vicepresident del Govern, Biel Barceló, ha destacat que els dos projectes s’executen a parts iguals amb fons propis del Govern i fons europeus FEDER. El vicepresident ha indicat que el projecte aportarà una millora en el servei als usuaris, i una major eficiència energètica: «El Govern avança cap a la mobilitat sostenible, amb menys emissions de CO2 i amb una millora del servei de transport públic per a la ciutadania». Cal recordar que l’electrificació del tren disminuirà en un 60 % aquest tipus d’emissions.

Les obres duraran un any i es construiran dues subestacions elèctriques, 12 quilòmetres de catenària i 12 quilòmetres de fibra òptica. Les obres d’electrificació d’aquests 12 quilòmetres de via es duran a terme al vespre i, per tant, no afectaran la circulació dels trens. La inversió total és de 9,9 milions d’euros, més l’IVA, mentre que la d’Enllaç-Manacor és de 25,3 milions d’euros, més l’IVA. La inversió total, per tant, és de 35 milions (40 milions, IVA inclòs). Els projectes s’han adjudicat per un preu més baix del que estava previst en la licitació (50 milions).

L’electrificació del tram Enllaç-sa Pobla s’ha adjudicat a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Azvi Eiffage i Telice, i el termini d’execució de les obres és de 12 mesos.

D’altra banda, cal destacar les bones xifres d’usuaris del tren a Mallorca: l’any passat es va arribar per primera vegada a 5 milions de passatgers.

Aparcament de 50 places a l’estació

Avui també s’ha presentat el projecte per habilitar una zona d’aparcament a l’estació del tren de sa Pobla. Tindrà capacitat per a 50 places i ocuparà una superfície de 1.900 metres quadrats, aproximadament. El projecte està en fase d’expropiació de terrenys i està previst que les obres, que tindran un pressupost de 165.000 euros, s’adjudiquin l’octubre i comencin el desembre.

Aquest aparcament ha de tenir un efecte disuasiu en l’ús del cotxe, perquè facilitarà que la ciutadania pugui deixar el vehicle aparcat sense problemes i opti més fàcilment per agafar el tren.

A banda dels membres del Govern, a l’acte també hi han assistit la batlessa de Llubí, l’ecosobiranista Magdalena Perelló, o el portaveu de MÉS per sa Pobla, Antoni Simó Tomàs, entre d’altres.