Apesteguia: «El rebuig a la tarifa plana interilles és un nou greuge que fa el PP a les illes»

El ple del Consell d’avui hi ha demanat la tarifa plana interilles. «Es tracta d’ una falta de respecte interinstitucional, ja que ho havia aprovat el Parlament de les Illes.»

El ple d’avui del Consell de Mallorca ha començat amb la lectura de diverses declaracions institucionals. La consellera Mercè Bujosa ha llegit una declaració per al Dia de la Dona. «Les violències masclistes són conseqüència de múltiples desigualtats que operen en tots els àmbits, i les institucions tenim una gran responsabilitat en la lluita per la igualtat», ha afirmat la portaveu Bujosa. El president ha estat l’encarregat de llegir una moció a favor de les persones refugiades. «Volem mostrar la nostra més profunda preocupació per la crisi de refugiats a tot el món, la falta de condicions d’acolliment a l’Estat fa que sigui necessari adaptar el sistema d’asil als estàndards internacionals», ha comentat Miquel Ensenyat

Entre les mocions que han presentat els grups polítics, en destaquen tres: una per demanar que es tornin els doblers de la corrupció, la segona per derogar la Llei Montoro i, la tercera, una moció sobre la tarifa plana de vols interilles, que han tombat a Madrid. Pel que fa a la primera moció, la idea defensada pels portaveus dels grups que formen part de l’equip de govern, ha estat que els doblers recuperats es dediquin a serveis socials. «Amb aquesta aportació podríem enfortir els serveis que ofereix el Consell a les persones», ha afirmat Bujosa. Respecte a la moció per derogar la Llei Montoro, Apesteguia ha afirmat que «es tracta d’una llei que amputa drets als ajuntaments i als consells, i que també retalla la participació ciutadana».

Tal vegada, la moció més candent ha estat la del la tarifa plana interilles, ja que ahir Madrid va tombar la proposta. Apesteguia ha afirmat que «això és un nou greuge que ens fa el PP, ja que és el PP qui ha decidit que aquesta modificació de llei no es pugui tramitar. Parlam d’una quantitat de doblers petita, que suposa poc increment de la despesa. S’han negat i han posat aquesta excusa, que creim que és un xantatge al PSOE perquè aprovi els pressupostos. És una falta de respecte interinstitucional, ja que estava aprovada pel Parlament de les Illes.»

Per altra banda, Ciudadanos ha presentat una moció per demanar que no s’esbuqui Sa Feixina. El document presentat per Ciudadanos pretenia que no es seguís el procés administratiu. Això ha estat contestat durament pel coportaveu de MÉS, Lluis Apesteguia, que ha que demanat rigorositat i ha lamentat que «C’s falta al respecte als tècnics del Consell volent protegir un monòlit que no té cap valor patrimonial», a la vegada que ha deixat clar que MÉS per Mallorca té claríssim que el monument de Sa Feixina s’ha de demolir per tot el que representa i exalta. «La insinuació que ha fet Ciudadanos que si no protegim sa Feixina el Ministeri ens prendrà les competències és insultant», ha ressaltat el conseller de MÉS.

Em l’àmbit de gestió dels departaments, destaca l’adhesió de Selva a l’ADU. Es tracta d’un municipi que fa poc temps ha tingut un canvi en la seva política municipal. «Amb aquest municipi són 15 els que té ara mateix l’Agència de Disciplina Urbanística.»
També destaca el nou Pla de Gestió de Patrimoni Històric, que serà una eina important per a la conservació del patrimoni de l’illa.