Antoni Verger: “L’economia verda pot crear més de 30.000 llocs de feina fins al 2020”

Apostam per un Règim Especial Energètic per Balears i per reorientar les inversions estatals en grans infraestructures cap a l’economia verda i les energies renovables


El candidat de MÉS a la coalició Units Podem MÉS, Antoni Verger, ha manifestat que “anirem a Madrid a treballar per un model d’economia verda”, que ha de ser un dels puntals del canvi de model econòmic. “Preservar el medi ambient no sols és compatible amb la prosperitat econòmica sinó que representa una de les claus per garantir un desenvolupament diferent, generador de llocs de treball estables i dignes”, ha afegit Verger.

Per aquest motiu, el candidat a la Cambra Baixa ha destacat que “és necessari que les inversions en grans infraestructures de transport i distribució d’energia siguin reorientades a transformar un sistema altament depenent del carbó i les energies brutes en un sistema descentralitzat i basat en les renovables”.

“Proposarem al Congrés l’aprovació d’un Règim especial energètic similar al canari, que afavoreixi inversions respectuoses amb les limitacions territorials de les nostres Illes, doni seguretat jurídica, i faci possible assolir el 20% d’energies renovables durant aquesta propera legislatura, multiplicant per 10 l’actual generació de renovables”, ha afirmat Verger. Un plantejament oposat al que ha representat el marc normatiu espanyol fins ara, amb vergonyes com l’impost al sol.

Així mateix, Units Podem MÉS impulsarà a Madrid una transició energètica que sigui un dels motors del canvi de model econòmic a les nostres Illes, pivotant entorn a la implantació de l’energia solar fotovoltaica (3.000 llocs de feina directes i estables i altres tants d’indirectes fins al 2020) i de la rehabilitació d’edificis per dotar-los de sistemes d’eficiència energètica. “La rehabilitació del parc d’habitatges buit fins al 2020 podria significar la recol·locació de milers de persones aturades en el sector de la construcció”, explica Verger. Així, aquesta transició energètica suposaria “la creació de més de 30.000 llocs de feina directes”.

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic del Govern de les illes Balears, Joan Groizard, ha assenyalat que l’ús d’energies renovables suposaria un gran estalvi: “El fet de posar més renovables suposaria uns estalvis al sistema energètic i a la factura de cada un dels ciutadans/es. Alhora, sense un sistema retributiu específic per energies renovables, només surten a compte grans projectes de difícil encaix amb la limitació territorial de les illes”. Groizard ha manifestat que “és per aquest motiu que és fonamental tenir una veu pròpia a Madrid per tal de dissenyar un sistema energètic que també es pugui adaptar a la realitat de les illes Balears”.

Així mateix, la regidora d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal de l’Ajuntament de Palma, Neus Truyol, ha volgut destacar que des de la seva àrea “estam treballant per implementar mesures d’eficiència i d’estalvi energètic així com de suport de les energies renovables. Durant aquest any posarem en marxa 4 projectes de generació energètica en renovables i eficiència sobre equipaments municipals”. El Poliesportiu de Son Hugo és un dels exemples on s’està trobant la possibilitat d’ús de renovables per donar solució energètica. Així mateix, “volem que l’illa de Cabrera utilitzi el 100% d’energies renovables i, per aquest motiu, invertirem en les instal·lacions d’energia fotovoltaica”, ha conclòs Truyol.