Antoni Noguera: “Recuperarem la funció social de l’habitatge”

El candidat a la batlia presenta les propostes per convertir Palma en la ciutat de les oportunitats per a totes les persones i les famílies

“Proposam tres mesures transformadores i valentes: sancions als bancs que tinguin pisos buits durant més de 2 anys, incentivar la rehabilitació d’habitatge destinat a lloguer social i augmentar el parc d’habitatges de Palma Habitada”

MÉS per Palma ha presentat avui les mesures concretes que serviran per convertir Palma en la ciutat de les oportunitats i les segones oportunitats. El candidat a Cort Antoni Noguera ha exposat la situació social i del parc d’habitatges a Ciutat: “Ara mateix a Palma tenim més de 182.000 habitatges, dels quals més de 16.000 estan desocupats, buits. Per tant, tenim cases sense persones, i persones sense casa. Això és inacceptable!”.

El candidat a batle i regidor a Cort responsabilitza els bancs que han rebut rescats multimilionaris amb doblers públics i després especulen com si fossin mercaderies els pisos dels desnonats. “Això mentre els albergs del Servei d’Acollida Municipal de l’Ajuntament de Palma està desbordat. Fan falta pisos i ajudes per a milers de famílies que reclamen ajuda a l’administració”.

La candidata número dos i regidora Neus Truyol ha fet referència també al programa Palma Habitada. “Ara n’hi ha uns 800, i doblarem aquesta xifra i arribar als 1.600 habitatges amb una part important de lloguer social”.

Com?

Les propostes que planteja MÉS per Palma són:

  • Sancions als bancs i grans empreses que tinguin habitatges buits durant més de dos anys. A través d’un nou articulat a la llei de l’habitatge, MÉS per Mallorca aposta per fer aflorar al mercat immobiliari tots aquells habitatges buits que estiguin en entitats bancàries o grans empreses. La llei de l’habitatge ha de garantir l’ús social exclusiu perquè els habitatges siguin habitats. Després de la comprovació i la inspecció municipal oportuna, s’enviarà una carta a l’entitat bancària perquè "mobilitzi" el pis. Si el banc no actua, primer s’imposaran les multes coercitives que van dels 5.000 als 15.000 euros. Si no hi ha rectificació, la sanció pot arribar a un màxim de 500.000 euros en relació al valor de mercat de l’habitatge. Tots aquests diners aniran destinats a habitatges de lloguer social.

“Aquesta proposta és imprescindible per a garantir que l’habitatge retornarà a la seva funció social”. Antoni Noguera afegeix que els doblers recaptats amb les sancions anirà destinat a polítiques d’habitatge de lloguer social.

  • Incentius per a rehabilitació en habitatges a canvi de cedir-los per a lloguer social. Tenint en compte els 16.000 pisos buits de Palma, que molts d’ells necessiten reformes i rehabilitacions, i que milers de persones estan sense feina i/o sense casa, creiem molt important conjugar aquests fets perquè l’administració lideri un canvi en polítiques d’habitatge i ocupació. Cort oferirà subvencions d’entre 10.000 i 12.000 euros per a obres de rehabilitació en habitatges particulars buits. A canvi, els propietaris signaran un conveni amb l’ajuntament perquè un cop rehabilitats puguin ser habitats durant 6 anys amb lloguers socials. Aquest lloguer suposaria com a màxim al 20% dels ingressos dels llogaters.
  • Augmentar el parc d’habitatge de Palma Habitada. “La proposta conjuga l’impuls de la rehabilitació per combatre l’atur i augmentar el parc d’habitatges de lloguer social. Tot amb l’objectiu de garantir que les persones que necessiten una casa hi puguin accedir, i refer els seus projectes de vida”. Neus Truyol ha recordat que ara mateix Palma Habitada no accepta llogaters si no tenen un sou mínim garantit, per tant això exclou als autònoms o les persones sense feina.

Així mateix, Noguera ha ressaltat que és una vergonya la falta de transparència en relació al nombre d’habitatges buits que hi ha a Palma, i quants d’aquests pertanyen als bancs. “Acabarem amb l’opacitat i invertirem les prioritats. Les persones han situar-se al centre de les decisions polítiques”.