Alaró i Mancor de la Vall s’adhereixen a l’Agència de Disciplina Urbanística del Consell de Mallorca


Alaró i Mancor de la Vall s’adhereixen a l’Agència de Disciplina Urbanística (ADU), com ja el mes de desembre ho feren Felanitx i Artà. Amb aquests municipis, seran 10 els adherits, comptant Campanet, Puigpunyent, Algaida, Marratxí, Son Servera i Montuïri.

L’Agència es tracta d’un organisme que exerceix les competències en matèria de protecció de la legalitat urbanística del Consell; els ajuntaments poden cedir mitjançant convenis de delegació les competències en aquest àmbit pel que fa a sòl rústic. L’ADU, que depèn de la conselleria de Territori i Infraestructures i té patrimoni i pressupost propi, compta amb capacitat d’actuació autònoma, amb participació del Consell i els ajuntaments adherits.

Guillem Balboa, tinent de batle d’Urbanisme i cap de llista de MÉS per Alaró en les passades les eleccions municipals, ha expressat la necessitat d’adherir-se a la ADU: “Som un ajuntament petit a la Serra de Tramuntana, amb tot el que això comporta. Volem col·laborar amb el Consell, ja que aquesta institució té més mitjans”. D’aquesta manera, el control urbanístic dins la zona rústica del terme passarà a mans de la institució insular presidida per Miquel Ensenyat, tot i que evidentment la normativa seguirà essent decidida per l’Ajuntament.

Per la seva banda, el batle de Mancor de la Vall i responsable d’urbanisme del municipi, Guillem Villalonga, va expressar la seva satisfacció per que “Urbanisme és un tema difícil per als ajuntaments petits com Mancor. Si ens adherim molts d’ajuntaments a l’agència sirà més forta i amb més possibilitats de fer feina“.

El conseller de MÉS per Mallorca i vocal de l’ADU, Lluís Apesteguia, ha explicat que “l’Agència és un instrument bàsic per a fer complir la legalitat urbanística a Mallorca, una assignatura pendent. Des dels ajuntaments és més difícil d’aplicar la necessària disciplina, tant per la manca de mitjans com per la proximitat amb els afectats, cosa que al Consell no patim". Tanmateix, Apesteguia ha reconegut que l’Agència de Disciplina arrossega una sèrie de mancances molt importants: "estam treballant per a introduir criteris socials en el seu funcionament -com no esbucar un habitatge si la família que hi viu no té recursos, fins que no es pugui reubicar en una altra casa- i per a canviar allò que no funcionava i fer-la més àgil. Els ajuntaments adherits han de rebre tot el que sobri després de restar el cost del funcionament a les multes cobrades". El conseller ha acabat acusant el PP de no estar interessat en la disciplina urbanística i d’haver deixat 1206 expedients sense resoldre.

El nou consell de direcció de l’Agència de Disciplina Urbanística es va constituir el passat novembre.