Ajuts agraris que donen reconeixement explícit a la insularitat que pateix el territori

Per primer cop es destinen més de 4 milions d’euros d’indemnitzacions compensatòries per a zones desfavorides només als pagesos professionals


Les gestions que ha fet la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca davant la Unió Europea han permès que les Balears es contemplin com a zona desfavorida i, per tant, es reconegui de manera explícita de la insularitat. El conseller Vicenç Vidal ha apuntat que «si en el finançament autonòmic no es reconeix la insularitat, aquestes ajuts compensen la manca de REB». Fins al moment, una part de Mallorca no tenia aquest reconeixement de territori desfavorit.

D’altra banda, i també per primera vegada, es destinaran les indemnitzacions compensatòries per a zones desfavorides només als pagesos professionals. El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) ha fet efectiu el pagament de 4.623.000€, una xifra que fins ara es repartia entre tots els titulars d’una explotació i que ara s’ha reduït i centrat només en els professionals, que reben una major ajuda compensatòria.

El conseller de Medi Ambient ha assegurat en una visita a la finca de Son Ordre (Biniamar) que «les ajudes abans estaven destinades a molta gent i l’import era reduït i ara es concentren en les persones que realment viuen del camp perquè tenguin una renda digna».

Del total de l’import d’aquestes ajudes destinades a donar suport a les zones on és més complicat fer agricultura, 1.293.000€ que s’han pagat dins la línia d’indemnitzacions compensatòries per a zones desfavorides (ICZD) de limitacions de muntanya que inclou tota la serra de Tramuntana. Una altra línia ICZD de limitacions específiques per les seves característiques, que inclou Menorca, Eivissa, Formentera i la zona de Campos - ses Salines. Així, 683 agricultors han estat beneficiaris d’aquestes ajudes, 196 amb limitacions de muntanya i 487 amb limitacions específiques.